När kungen invigde Vrak museet hittade jag godis

Som ni minns så var jag inbjuden på invigningen av Museet Vrak när kungen var närvarande.

I deras souvenir shop hittade jag godis som jag inte kunde köpa för det fanns ingen i kassan. Jag känner till ett godismärke som kommer från Wendelins och de har tex örtkarameller som inte har färgämnen i sig.

köpa kaffe online
köpa kaffe online

Godis online utan färgämnen

De är färglagda med spenat, safflor och rödbeta. Varumärket har även sockerfri godis och ekologisk godis.

Klassiska pastiller

Hittade  även klassiska pastiller i smakerna Salmiak, viol och mint. Jag gillar nog viol bäst av dessa smaker. När jag var där hade tagit fler bilder på godisarna, men de har försvunnit från kameran helt enkelt.

köpa kaffe online
köpa kaffe online

Godis och bryggkaffe

Nedan ser ni priserna på dessa godis och visst kan det kännas lite överkant. Det man nog inte tänker på att de är exklusiva och finns på Djurgården. Djurgården är också dyrast mark i Sverige. För er som inte visste det så är både Skansen och Kungahuset en stiftelse och därför också aldrig går i konkurs.

Starta en stiftelse om du jobbar med bryggkaffe eller godis

Ska ni starta en verksamhet skulle jag rekommendera att ni skapar en stiftelse och det finns även en person verksam i Stockholm som hjälper till med olika stiftelser.

Familjen Wendelin

Själv sitter jag just nu på Care and Beauty I Uppsala och bloggar. Här på Care and Beauty säljer de också Wendelins produkter både kaffe, te, godis och kryddor i samma varumärke. Släkten Wendelins är från Wasa i Finland. De tog efternamnet Wendelins från dåvarande landshövdingen i Wasa för att det lät så fint och var från en fin familj. Sedan flyttade familjen Wendelins till Tierp och nu bor de i Uppsala. Man kan hitta köpa kaffe online på Wendelinskaffe.se Du hittar även bryggkaffe online hos Amazon numera.

Familjen Wendelins som började intressera sig för just kaffe kom i kontakt med Lindvalls kaffe. Lindvalls kaffe är hovleverantör och därför beslutade sig familjen Wendelins att också bli hovleverantörer inom just kaffe. De valde samma kaffebönor i sitt sortiment som kung Carl Gustaf dricker varje morgon till sin frukost. Så nu kan du köpa just kungens bryggkaffe online på hemsidan.

Vips sa det och nu är Wendelins kaffe också mer eller mindre hovleverantör och det finns även intyg på detta.

Köpguide att tänka på när du ska köpa kaffe

När det kommer till kaffe finns det många faktorer att tänka på när man ska köpa det. Förutom att välja rätt kaffebönor och kaffebryggningmetoder så finns det dessutom andra faktorer som kan påverka kaffets smak och kvalitet. Att välja rätt kaffe kan vara en utmaning, men med rätt kunskap kan man göra ett smart köp.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man ska köpa kaffe är att välja rätt kaffebönor. Det finns många olika kaffebönor att välja mellan och det är viktigt att välja en som passar ens smakpreferenser. Dessutom är det viktigt att tänka på var kaffebönorna kommer ifrån och hur de har odlats eftersom detta kan påverka kaffets smak och kvalitet.

En annan viktig faktor att tänka på när man ska köpa kaffe är kaffebryggningmetoden. Det finns många olika sätt att brygga kaffe på och det är viktigt att välja en metod som passar ens behov och preferenser. Dessutom kan valet av kaffebryggare påverka kaffets smak och kvalitet. Genom att välja rätt kaffebryggare och bryggmetod kan man få ut det mesta av sitt kaffe.

 • Att välja rätt kaffebönor och kaffebryggningmetoder är viktigt för att få ut det mesta av sitt kaffe.
 • Det är viktigt att tänka på var kaffebönorna kommer ifrån och hur de har odlats för att få en bra kaffesmak.
 • Genom att välja rätt kaffebryggare och bryggmetod kan man få ut det mesta av sitt kaffe.

Vad är gott kaffe?

Kaffe är en dryck som tillverkas av rostade kaffebönor. Kaffebönor kommer från en buske som tillhör Coffea släktet och är hemma i tropiska länder runt om i världen. Kaffebusken växer bäst i höga höjder och i områden med rik jordmån varför det finns många olika kaffesorter beroende på var de odlas.

Kaffe innehåller koffein en psykoaktiv substans som kan öka energinivåerna och minska trötthet. Koffeinhalten i kaffe varierar beroende på bönans sort och hur den tillagas. En vanlig kopp kaffe innehåller vanligtvis mellan 80 och 100 milligram koffein.

Det finns många olika sätt att tillaga kaffe på som till exempel bryggning, espresso, presskanna och perkolator. Varje tillagningsmetod ger en annan smakprofil och styrka på kaffet. Vilken tillagningsmetod som passar bäst beror på personliga preferenser och kaffesorten som används.

Varför är nu kaffe så viktigt för oss människor?

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen. Det är inte bara en koffeinboost på morgonen utan också en del av vår kulturella och sociala rutin. Men det finns mer än bara det sociala aspekten av kaffe som gör det till en viktig del av vår dagliga rutin.

Antioxidanter

Kaffe är en källa till antioxidanter, som hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler kan orsaka oxidativ stress som i sin tur kan leda till sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och Parkinsons sjukdom. Kaffe är också en källa till polyfenoler som är en annan typ av antioxidant som kan hjälpa till att skydda kroppen från skador.

Energiboost

Kaffe är en källa till koffein som är en stimulant som kan hjälpa till att öka energinivåerna och förbättra mental fokus. Koffein kan också hjälpa till att förbättra prestationen under träning och minska trötthet.

Förbättrar prestationen

Kaffe kan hjälpa till att förbättra prestationen på arbete eller vid studier. Det kan hjälpa till att förbättra koncentrationen och fokusera bättre på uppgifterna. Kaffe kan också hjälpa till att öka produktiviteten genom att minska trötthet och öka energinivåerna.

Hjälper till att förhindra sjukdomar

Forskning har visat att kaffe kan hjälpa till att förebygga sjukdomar som diabetes, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom och levercancer. Kaffe kan också hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Det är dock viktigt att notera att för mycket kaffe kan ha negativa effekter på hälsan så det är viktigt att konsumera det i måttliga mängder.

Som du kan se är det många fördelar med att dricka kaffe. Men det är viktigt att tänka på att alla inte reagerar på kaffe på samma sätt, och att det är viktigt att konsumera det i måttliga mängder för att undvika negativa effekter på hälsan.

Kaffe typer

När man ska köpa kaffe är det viktigt att känna till de olika kaffetyperna som finns. De tre vanligaste kaffesorterna är Arabica, Robusta och Liberica.

Arabica

Arabica är den vanligaste kaffesorten och står för ungefär 60% av världens kaffeproduktion. Arabica bönorna är milda och aromatiska med en söt smak. De odlas på hög höjd, vilket ger en bättre kvalitet på kaffet. Arabica bönor har också mindre koffein än Robusta bönor.

Robusta

Robusta bönor står för ungefär 40% av världens kaffeproduktion. De odlas på lägre höjd än Arabica bönor och har en starkare smak med en högre koffeinhalt. Robusta bönor används ofta i espresso då de ger en tjockare crema.

Liberica

Liberica bönor är den minsta av de tre vanligaste kaffesorterna och står för endast en liten del av världens kaffeproduktion. De odlas främst i Asien och har en unik smak som påminner om frukt och blommor. Liberica bönor är också större än både Arabica- och Robusta bönor.

Det är viktigt att välja rätt kaffesort beroende på vilken smak man föredrar. Arabica bönor passar bra för den som vill ha en mild och aromatisk smak medan Robusta bönor passar bättre för den som vill ha en stark smak med högre koffeinhalt. Liberica-bönor är mer sällsynta och har en unik smakprofil som kan passa den som vill prova något nytt.

Att välja rätt kaffe

När man väljer kaffe finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är några viktiga saker att tänka på när du ska köpa kaffe.

Smak Profil

Kaffe kan ha olika smakprofil beroende på rostningsgrad, ursprung och tillagningsmetod. För att hitta en smakprofil som passar dig kan det vara bra att prova olika sorters kaffe och rostningsgrader. En ljus rostning ger en mildare smak medan en mörk rostning ger en starkare smak.

Koffeinhalt

Koffeinhalt kan variera mellan olika sorters kaffe. Om man vill ha mindre koffein kan man välja en ljusrostad kaffe som generellt innehåller mindre koffein än en mörkrostad kaffe. Det finns också koffeinfritt kaffe för den som vill undvika koffein helt.

Bönans ursprung

Bönans ursprung kan påverka smaken och kvaliteten på kaffet. Kaffe odlas i olika delar av världen och har olika smakprofil beroende på var det odlas. De vanligaste ursprungsländerna för kaffe är Brasilien, Colombia, Etiopien och Guatemala.

När man köper kaffe är det också viktigt att tänka på hur färskt kaffet är. Kaffe smakar bäst när det är nymalet och nyligen rostat. Det kan därför vara en bra idé att köpa mindre mängder kaffe i taget för att säkerställa att kaffet är färskt när det bryggs.

Kaffebryggning metoder

När det kommer till att brygga kaffe finns det ett antal olika metoder som man kan använda sig av. Nedanför finns tre av de vanligaste metoderna som man kan använda sig av.

Fransk Press

Fransk press, även kallad presskanna eller pressobryggare är en enkel och klassisk bryggmetod som är mycket vanlig i Sverige. För att brygga kaffe med en fransk press behöver man kaffe, vatten och en fransk press. Man börjar med att mala kaffet grovt och sedan häller man i det i fransk pressen. Sedan häller man på vatten som är mellan 92-96 grader Celsius och låter det stå i 4-5 minuter. Efter det trycker man ner kolven och serverar kaffet.

Espresso Maskin

Espresso maskiner är vanliga i caféer och kaffebarer men de finns också för hemmabruk. För att brygga kaffe med en espresso maskin behöver man en maskin, kaffe och vatten. Kaffet ska vara fint malen och man packar det i en portafilter som man sedan sätter in i maskinen. Sedan häller man på vatten som maskinen sedan pressar genom kaffet under högt tryck. Resultatet blir en koncentrerad kopp kaffe.

Dropp Bryggare

En dropp bryggare är en vanlig kaffebryggare som man kan ha hemma. För att brygga kaffe med en dropp bryggare behöver man en bryggare, kaffe och vatten. Man börjar med att fylla på vatten i bryggaren och sedan placerar man kaffefiltret i bryggaren. Sedan häller man i kaffet i filtret och startar bryggningen. Resultatet blir en mild kopp kaffe.

Oavsett vilken bryggmetod man väljer är det viktigt att använda rätt kaffemängd och vattenmängd för att få en bra kopp kaffe.

Kaffeförvaringstips

För att behålla kaffets smak och arom på bästa sätt är det viktigt att förvara det på rätt sätt. Här är några tips att tänka på när det gäller kaffeförvaring:

 • Undvik syre: Syre är kaffets värsta fiende då det får kaffet att förlora sin smak och arom. Förvara därför kaffet i en lufttät behållare såsom en glasburk med lock och isolerande gummiring. Om kaffet kommer i en återförslutbar förpackning, se till att försluta den ordentligt efter användning.
 • Undvik temperaturförändringar: Kaffe bör förvaras vid en jämn temperatur på mellan 10-25 grader Celsius. Undvik att förvara kaffet i fuktiga eller varma utrymmen såsom bredvid ugnen eller i köksfönstret.
 • Undvik ljus: Ljus kan förstöra kaffets smak och arom så det är viktigt att förvara kaffet i en mörk plats såsom i en skafferi eller i en mörk plats i köket.
 • Förvara kaffet i hela bönor: Förvara kaffet i hela bönor istället för att mala det direkt efter köpet. Kaffebönor behåller sin smak och arom längre än malet kaffe. Om du måste mala kaffet gör det precis innan bryggning.

Genom att följa dessa enkla tips kan man förvara kaffet på bästa sätt och behålla dess smak och arom så länge som möjligt.

Miljöpåverkan av kaffe

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen. Men vad många inte vet är att kaffeodlingar kan ha en betydande negativ miljöpåverkan. Här är några saker att tänka på när du köper kaffe för att minska dess miljöpåverkan.

Ekologiskt kaffe

Att välja ekologiskt kaffe är ett bra sätt att minska kaffets miljöpåverkan. Ekologiskt kaffe odlas utan användning av bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket minskar risken för förorening av jord och vatten. Dessutom är ekologiskt kaffe ofta odlad på ett sätt som främjar biologisk mångfald och bevarande av naturliga ekosystem.

Fairtrade kaffe

Fairtrade kaffe är ett annat alternativ som kan bidra till att minska kaffets miljöpåverkan. Fairtrade certifierade kaffebönder får en rättvis ersättning för sitt arbete, vilket gör det möjligt för dem att investera i hållbara odlingsmetoder och miljövänlig teknik. Dessutom uppmuntrar Fairtrade certifieringen till socialt ansvarstagande och respekt för mänskliga rättigheter.

Kaffets klimatpåverkan

Kaffeodlingar har också en betydande klimatpåverkan. Produktionen av kaffe kräver mycket energi och vatten och transporter av kaffe över långa avstånd bidrar till utsläpp av växthusgaser. Genom att välja kaffe som är odlad och rostad lokalt kan man minska kaffets klimatpåverkan.

Återvinning av kaffeförpackningar

Slutligen kan man minska kaffets miljöpåverkan genom att återvinna kaffeförpackningar. Många kaffeförpackningar är tillverkade av material som kan återvinnas, till exempel papper och aluminium. Genom att återvinna kaffeförpackningar minskar man mängden avfall som hamnar på soptippar och bidrar till att spara naturresurser.

Att tänka på kaffets miljöpåverkan är viktigt för att bevara vår planet. Genom att välja ekologiskt och Fairtrade certifierat kaffe ,Kaffe som är odlad och rostad lokalt och genom att återvinna kaffeförpackningar kan man minska kaffets miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar framtid.

Slutsats

Att köpa kaffe kan vara en förvirrande process, men det behöver inte vara det. Genom att ha kunskap om olika typer av kaffe dess smaker och kvalitet, kan man göra ett välgrundat val. När man väljer kaffe bör man tänka på följande faktorer:

 • Smak: Smaken är en av de viktigaste faktorerna att överväga när man köper kaffe. Om man gillar en stark och robust smak är mörkrostade kaffebönor det bästa alternativet. Om man föredrar en mildare smak bör man välja ljusrostade kaffebönor.
 • Kvalitet: Kvaliteten på kaffebönorna är en annan viktig faktor att tänka på. Arabica bönor anses vara av högre kvalitet än Robusta bönor. Det är därför rekommenderat att man väljer kaffe som innehåller hög andel Arabica bönor.
 • Malt eller hela bönor: Om man har en kaffekvarn hemma kan man köpa hela kaffebönor och mala dem själv. Det ger en färskare smak och längre hållbarhet. Om man inte har en kaffekvarn, bör man köpa malet kaffe.
 • Hållbarhet: Kaffe bör förvaras på ett torrt och svalt ställe för att bibehålla dess smak och kvalitet. Förpackningar med återförslutningsbar förslutning är att föredra.

Slutligen bör man tänka på att köpa kaffe från en pålitlig och ansedd leverantör för att vara säker på att man får högkvalitativt kaffe. Med dessa faktorer i åtanke kan man njuta av en god kopp kaffe varje morgon.

Vad är skillnaden mellan malet kaffe och hela bönor?

Malet kaffe är kaffebönor som har malts till ett fint pulver. Hela kaffebönor är däremot kaffebönor som inte har malts. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Malet kaffe är enklare att använda och passar bra för den som vill ha en snabb kopp kaffe. Hela bönor däremot behöver malas innan de används och ger en mer färsk smak.

Hur förvarar jag kaffe på bästa sätt?

För att kaffet ska hålla sig fräscht så länge som möjligt bör det förvaras svalt och mörkt. Det är också viktigt att förvara kaffet i en lufttät behållare för att undvika att det utsätts för luft och fukt.

Vilken kaffesort är mest hälsosam?

Det finns ingen kaffesort som är mer hälsosam än andra. Kaffe innehåller antioxidanter och kan ha positiva effekter på hälsan, men det är viktigt att komma ihåg att kaffe också innehåller koffein som kan påverka sömnen och ge andra biverkningar om det konsumeras i stora mängder.

Vilken kaffekvarn rekommenderas för hemmabruk?

Det finns många olika typer av kaffekvarnar att välja mellan för hemmabruk. En manuell kvarn kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en mer traditionell känsla och en mer kontrollerad malning. En elektrisk kvarn är däremot enklare att använda och kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en mer bekväm lösning.

Var kan jag köpa kaffe online?

Det finns många olika onlinebutiker som säljer kaffe. En del av de större matvarukedjorna har också egna webbutiker där man kan köpa kaffe. Det är viktigt att välja en pålitlig butik som säljer kaffe av hög kvalitet.

Vilket billigt kaffe är av högsta kvalitet?

Priset på kaffe varierar beroende på sort och kvalitet. Det finns många olika kaffesorter som är av hög kvalitet och samtidigt prisvärda. Det är viktigt att läsa på om olika kaffesorter och välja en som passar ens smak och budget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *