Idag presenteras mottagaren av Sveriges största musikstipendium

Jag har varit på besök på huvudkontoret för Sixten Gemzéus Gålöstiftelsen Stora musikstipendiet. För att i dag presenteras mottagaren av Sveriges största musikstipendium.

Vi var totalt 9 personer på plats för att överraska Stipendiemottagaren Emil Eliasson och delge honom om att han var den som skulle ta emot priset.

8 september delar kungen ut samma pris till Emil.

Emil visste inte om att han var inbjuden för att ta emot priset. Till honom sade man att han var inbjuden för att bli intervjuad.

Nedan ser ni mig med landshövdingen  Sven-Erik Österberg och generalsekrateraren för Gålöstiftelsen Ingemar Persson. Juryn bestod av Bengt Ollén och  Stefan Forsberg.

 

Inspelning där ni får se hur förvånad han blev hittar ni på instagram @veckomagasinet.

Till Elias hade man sagt att han skulle bara intervjuas inte visste han om att det väntade 500 000 kr till honom också.

 

Sixten Gemzéus stora musikstipendium delas för tredje året i rad ut till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik. Stipendiet uppgår till 500 000 kr och är därigenom Sveriges största musikstipendium. Det tilldelades förra året operasångerskan Christina Nilsson som är en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskor. Jag var också närvarande på rikssalen när kung Carl Gustaf delade ut priset till Christina Nilsson.

Nedan Jonas Rosdahl  Vice generalsekreterare/Vice general Secraterare Gålöstiftelsen

Nedan Vincent Hashmi

Vincent Hashm

Idag, måndag den 29:e april bjuder Sixten Gemzéus stiftelsen in till ett pressevent där årets mottagare presenteras.

Vid eventet närvarar ordförande och landshövding Sven-Erik Österberg, juryn för Sixten Gemzéus stora musikstipendium bestående av dignitärer inom svensk musik samt Gålöstiftelsen.

Om Sixten Gemzéus-stiftelsen

Nedan ser ni tavla på Sixtens Gemzéus som hänge i rummet där vi firade Emil Eliasson.

Den 18 mars 1956 förordnade kaptenen Sixten Gemzéus att ca hälften av hans kvarlåtenskap skulle tilldelas Gålöstiftelsen. Sixten Gemzéus räknade med att Gålöstiftelsen därmed skulle erhålla knappt 400 000 kronor och utdelningen skulle uppgå till ca 15 000 kronor per år. Idag är kapitalet i Sixten Gemzéus stiftelse (anknuten till Gålöstiftelsen) ca 50 mkr och delar årligen ut ca 1,5 mkr per år.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *