Chaine des Rotisseurs gastronomiska sällskapet

Varit på middag hos det gastronomiska sällskapet Chaine des Rotisseurs. Vi träffades på Uppsala Universitets caféet Alma som tillhör den berömda Cajsas Kök. Även självaste Cajsa kom dit och berättade lite kring sitt medlemskap.

När man blir medlem så dubbas man. Nedan har jag bara lånat deras utmärkelser för att ta bilder och visa hur det kan se ut.

Chaine des Rotisseurs är ett internationellt sällskap med anor lång tillbaka till 1200 talet Frankrike och dåvarande kungens intresse för god mat och gåsstek. I dag finns ca 25 001 medlemmar (med mig inräknat) i ca 90 länder. Det är allt från restaurangchefer, kockar, sommelierer och glada gastronomer. Till Sverige kom Chaine des Rotisseurs på 50 talet och har 10 tal lokala föreningar (Bailiage).

Maten var så god räkmacka med glas vitt vin till. På detta fantastisk föreläsning och info om Chaine des Rotisseurs och hur man blir medlem. Jag ska absolut försöka bli medlem och se om de godkänner mitt medlemsskap.

Lite historik kring Chaine des Rotisseurs

1248 Den franska kungen Louise IX ger order om att folket ska bilda yrkesskrån, varav ett var gåsrostare (Ayeurs)

1509 Även kött tillkom hos Ayeurs och fick byta namn till Rotisseurs.

1610 Chaine des Rotisseurs får ett eget vapensköld som finns än i dag

1793 Skråsystemet upplöses

1950 5 glada fransmän tar upp detta igen och kallar det för Cofrerie de la Chaine des Rotisseurs

1950 Chaine des Rotisseurs kommer till Sverige tack vore Tore Wretman

2008 Välgörenhet genom utbildning inom gastronomi kockskolan Ikusasa i Sydafrika.  Varje år arrangeras tävlingen Årets unga kockar som ännu inte fyllt 27 år som jobbar på några anslutna restauranger och hotell. Tävlingen går ut på att med hemlig recept laga 3 rätters meny för 4 personer.

För drycker finns namnet Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs, Förkortat Mondialen eller OMGD.

Vill du bli medlem?

Kontakta Cecilia Lövdahl Rådjursstigen 3, 170 76 Solna [email protected]

Ordförande Carl Wachtmeister

Restauranger som är med

Operakällaren

Gyllene Uttern 0390-108 00

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *