VILL DU BLI EN FENA PÅ ATT ORGANISERA?

Har du hört talas om KonMari-metoden? Marie Kondo, som ligger bakom metoden, är lite utav organiseringsvärldens Zlatan (för dig som inte är fotbollsintresserad betyder det att hon är väldigt, väldigt bra).

Jag har kolla upp hennes metod då jag älskar att ha ordning och reda i mitt hem. Jag gör inget annat än att städar mellan varven när jag är hemma. Jag skulle också behöva hemstädning en gång i veckan i forma av damsugning och skura golvet samt putsa fönster.

Ska du flytta kan du få hjälp med det genom flyttstädning i Stockholm som hjälper till effektivt.

FEM KORTA TIPS

1. Rensa efter kategori, inte efter rum
Rensa inte rum för rum, utan rensa istället utefter kategori. Ta alla kläder, sedan böcker, sedan papper och så vidare. Fast ibland kan det också vara bra att städa rum för rum också.

2. Börja med det som känns enklast
Ibland kan det kännas lite jobbigt att dra igång med rensningen. Börja därför med det som känns enklast. Känner du att t.ex. skor är det som kommer att vara enklast? Börja där! Eller så gör du tvärtom att du börjar med det som är svårast och sedan ta itu med det som är enklast. Detta beror helt på vad du är för person.

3. Lägg fram allt (inom en kategori)
Om du börjar med kläder, se till att du har en yta (t.ex. sängen eller golvet) där du kan lägga ut alla kläder. Det blir enklare att rensa då. Jag brukar hänga allt i en galge för jag klarat inte av att se en hög med kläder som är vikta. Allt ska hängas i en galge dvs en galge i var. Jag brukar även hänga sängkläder, handdukar mm i galge.

4. Börja inte organisera för snabbt!
Det är vanligt att man kopplar ihop rensningen och organiseringen. Och då kan det också slinka in något som du egentligen borde rensat bort. Så rensa först, organisera efter!

5. Du ska känna glädje

Städa på ditt eget sätt så att du kan känna glädje. För när allt är fint så mår du också som bäst.

Använd småförvaring i stora lådor

Förut brukade jag ha massor av förvaringar till allt och nu har jag även stora förvaring. Jag är också på jakt efter nya möbler som jag ska köpa. Jag vill ha möbler man kan förvara varor och produkter i.

Fastna inte i nostalgi

Släng det som bara stökar till i ditt hem spara inte på skräp.

 

Lämna ett svar

Translate »