Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Tre vanliga misstag på LinkedIn

Tre vanliga misstag på LinkedIn som du vill undvika

I den här artikeln beskriver jag tre vanliga misstag på LinkedIn och hur du kan undvika dem. Fler tips om LinkedIn hittar du i e-boken ”100 LinkedIn-tips för företag”.

linkedin
3 misstag du inte får göra med Linkedin

1. Du glömmer att skriva en personlig inbjudan

Ett av de vanligaste misstagen som sker på LinkedIn är att inte skriva en personlig inbjudan till de personer som du bjuder in till ditt nätverk. Går du fram till någon på ett mingelevent och delar ut ditt visitkort utan att presentera dig eller intressera dig för den andra personen?

På samma sätt bör du ge den andra personen en god anledning att acceptera din kontaktförfrågan. Om inte annat så är det ett bra sätt att skapa ett positivt första intryck om det är en person som du tidigare inte har träffat som du vill skapa kontakt med. Eftersom de flesta personer är vana vid att inte få personliga inbjudningar kommer din inbjudan dessutom att stå ut i mängden.

Att skriva en personlig inbjudan är extra viktigt om du använder LinkedIn som ett säljverktyg eller för att skapa kontakt med intressanta kandidater för en nuvarande eller kommande rekrytering. Personen på andra sidan vill ha svar på två frågor:

1) Vem du är
och
2) Varför du vill skapa kontakt.

Genom sättet som du kan utforma din inbjudan på kan du svara indirekt på de här två frågorna, vilket ökar sannolikheten att personen väljer att acceptera din kontaktförfrågan och får ett positivt första intryck av dig.

Glöm inte heller att följa upp med ett meddelande till personen som du skapade kontakt med. Håll det kort och koncist och undvik att ”sälja in” dig själv eller ditt företags tjänster och produkter. Fokusera på att etablera en professionell relation och skapa en dialog som flyttas från LinkedIn till ett telefonsamtal eller möte.

2. Du har inte lagt ner tillräcklig tid på din profil

Jag brukar säga till mina kunder att en bra profil på LinkedIn består av en mängd olika parametrar som tillsammans skapar en profil som ger ett professionellt och förtroendeingivande intryck.

Om du regelbundet vill skapa kontakt med potentiella kunder eller kandidater på LinkedIn så är det viktigt med en genomarbetad profil. En stor del av de som du försöker bjuda in till ditt nätverk kommer nämligen att först titta på din profil för att sedan avgöra om de ska acceptera den där kontaktförfrågan som du har skickat eller inte.

Ta därför några timmar av din tid för att ta tag i din LinkedIn-profil och komplettera den med information tills det att du uppnår status ”Stjärna” under den rubrik som LinkedIn kallar ”Profilstyrka”. Låt även andra utvärdera din profilbild – är den tillräckligt bra och ger den ett professionellt intryck? Genom att använda en bra profilbild tillsammans med en kompletterad profil så kommer du långt.

Arbeta därefter exempelvis vidare med att komplettera din nuvarande och dina tidigare befattningar med rekommendationer från andra. Se över sektionen ”Kompetenser” och säkerställ att de visar de kompetenser som du vill ha intyg för.

I vår LinkedIn-utbildning går vi igenom hur du kan optimera din profil och vad du bör tänka på när du arbetar igenom din profil. Välkommen att ta kontakt med mig om du är intresserad av att prata mer om detta.

3. Du har inte funderat igenom varför du använder LinkedIn

Vad är ditt syfte med att använda LinkedIn? Jag tror att de flesta kan hitta ett sätt att använda LinkedIn där man medvetet funderar igenom hur man kan utforma sin profil och använda statusuppdateringar och blogginlägg för att nå sin målsättning.

Den traditionella synen på LinkedIn är att det är en plattform som används först när man söker nytt jobb eller när man som företag eller rekryterare ska hitta kompetens. Jag anser att LinkedIn i grund och botten är en nätverksplattform, där du kan hålla kontakt med personer som du träffar i ditt yrkesliv, men även för att skapa många nya intressanta kontakter.

Det kommer även nya sätt att använda LinkedIn – exempelvis kan säljorganisationer använda LinkedIn som ett sätt att synliggöra sin kompetens inom ett visst område och inleda fler kunddialoger via LinkedIn (istället för att bara kolla upp kunders profiler innan ett säljsamtal eller möte). Marknadsavdelningar kan använda LinkedIn för att nå ut med sitt innehåll till specifika målgrupper, exempelvis beslutsfattare inom en viss bransch på en specifik ort.

Med tanke på hur LinkedIn har använts under de senaste åren så är fortfarande produktlösningarna till de som arbetar med rekrytering störst på LinkedIn. Detta område står även för 64 % av LinkedIns omsättning. I det här blogginlägget kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns för ditt företag att använda LinkedIn i era rekryteringsprocesser – exempelvis för att få lediga tjänster att nå ut till rätt målgrupp.

LinkedIns produktområden fokuserar således på framförallt tre områden: Rekrytering, marknad och sälj. Men även du som inte arbetar inom dessa områden, eller som känner att du varken vill komma i kontakt med potentiella kunder eller kandidater på LinkedIn, kan använda kanalen för andra syften. Visst, du kanske har ett jobb idag, men du kanske hamnar i en situation någon gång i framtiden där du står utan arbete? Om du redan nu ser över din profil på LinkedIn, börjar bli lite aktiv med jämna mellanrum och regelbundet knyter kontakkt med potentiella arbetsgivare och rekryterare, så kommer dina utsikter att hitta ett nytt jobb se bättre ut när du väl står där och är utan jobb. Jag gjorde själv det här misstaget när jag senast blev arbetslös, och därför pratar jag från egen erfarenhet när jag säger att inte vänta med att ta tag i din aktivitet på LinkedIn!

Jag ser LinkedIn som världens största mingelevent som är öppet för alla; oavsett vad du jobbar med, vad din befattning är eller vilket företag du representerar. Alla är välkomna in, gratis, och du kan gå fram till vem du vill och visa intresse för den andra personen och inleda en dialog. Det behöver nödvändigtvis inte vara potentiella kunder eller kandidater, utan kan lika bra vara nya leverantörer, samarbetspartners eller andra personer som du kan ha utbyte med i ditt arbetsliv.

Lycka till!

Johan Åberg, VD Nivide AB

Nivide AB hjälper företag att hitta fler kunder och skapa fler och bättre affärsmöjligheter genom att använda sociala medier och digitala kanaler. Tips och inspiration hittar du på www.nivide.se/blogg

 

Källa: Johan Åberg

1 comment / Add your comment below

  1. I simply want to meonitn I’m very new to blogging and actually loved you’re blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You really come with tremendous well written articles. Thanks for sharing your website page.

Lämna ett svar

Till startsidan
Translate »