Svenskt = köpstarkt

Källa: Pixabay

Sverige har satt sin nål på världskartan mycket tack vare våra kända exporter, som både leder till att folk väljer att besöka vårt avlånga land samt att köpa och engagera sig i våra produkter. Det handlar om allt från tradition och musik, till nyskapande teknik och kultur – världen har gått helt tokig för allt som har det svenska sigillet stämplat på sig. Här nedan går vi igenom fyra olika sidor av svenska exporter som folk både inom och utanför Sverige älskar, och försöker förstå oss på vad som får folk att tycka om dem.

Här är kungafamiljen med min favorit ärkebiskopen Antje Jackelen

Det kanske mest svenska varumärket som finns är inte något nytt eller något du kan köpa online. Det är något som har århundraden av historia bakom sig och som drar folk till huvudstaden årligen: kungahuset. Det är något speciellt med att en sådan lång tradition av kungar och drottningar, och trots att de inte har någon faktisk makt är kungahuset en symbol för Sverige både på hemmaplan och annorstädes. De är också en viktig del av turistindustrin: de beräknades dra in omkring 2,5 miljarder runt prinsessan Victoria och Daniels bröllop! Det är alltså många som besöker Sverige just på grund av kungahuset, då det anses som något säreget som inte finns i många andra länder.

En annan svensk symbol som drar mycket folk till Stockholm är naturligtvis musikfenomenet ABBA. Det är fantastiskt att klassiska slagdängor som ”Gimme, Gimme, Gimme”, ”Waterloo” och ”Voulez-vous” levt igenom åren och fortfarande drar in massa turism och pengar för Sverige. Sedan ABBA-museet öppnade har det gått ännu längre, där nio av tio besökare säger att de åkt till Sverige mest för att besöka själva museet. Det är härligt att se att något så banalt som en musikgrupp kan betyda så mycket för ett lands symbolism och intäkter, så vi är nog inte ensamma om att säga till ABBA: Thank you for the music!

Här ser ni mig med ABBA sångaren Björn Ulvaeus

Källa: Pixabay

Men svenskhet handlar inte bara om symbolik, det handlar också om köpkraft och den nya världen. Sverige är ledande inom teknik och teknisk innovation, och toppar listan på hur vi format framtidens underhållning. Vi har sett detta i relativt nya onlinesajter som Mr Green , som genom sina innovativa onlinespel vunnit många priser de senaste åren samt stadigt stigit i värde på marknaden. De symboliserar den nya svenska succébranschen av startups som gör stort avtryck både i Sverige och utomlands, och ökar Sveriges status som en köpstark marknad.

Du har säkert märkt den stora ökningen i dystra svenska kriminalserier de senaste åren, och det är för att världen älskar så kallad ”scandi noir”. Två anledningar till varför folk gillar formatet så mycket är att själva mysterierna handlar inte om att lösa själva brottet, utan att förstå det – vilket var nyskapande inom genren. Den andra anledningen är att det svenska språket är sparsmakat och enkelt (speciellt när det översätts), vilket är en attraktiv estetik när det kommer till deckare. Trots att det är en ganska morbid export bör vi vara tacksamma!

Det står alltså helt klart att vi har exporter i många olika delar av samhället, som påverkar världen på olika sätt och bidrar till en spridning av det svenska varumärket och tillväxt i vår ekonomi.

Kommentera