Skillnaden mellan olika lån – de viktigaste faktorerna

Att ta ett lån är inget konstigt. Idag kan man låna pengar på nätet eller på banken. Men vilket lån ska man välja? Här reder vi ut begreppen så att du kan välja rätt lån – enkelt, snabbt och tryggt. 

Marknaden för nätlån är stor och du har säkert hört talas om både snabblån och privatlån, men vad är skillnaden egentligen?

Både privatlån och snabblån är lån utan säkerhet som vänder sig mot privatpersoner. Det som skiljer sig åt är lånevillkoren, i första hand räntan och löptiden på lånet. Ett privatlån kan du söka hos banken och oftast är villkoren bättre än för ett snabblån som du söker på nätet hos ett kreditföretag. Däremot är handläggningen för ett snabblån betydligt kortare än för ett privatlån. När du söker lån på nätet får du oftast besked direkt efter att du skickat iväg din ansökan. Ett privatlån kan ta mellan 2-5 bankdagar att behandlas.

För att resumera är alltså ett snabblån: 

 • Ett privatlån med högre ränta
 • Ett mindre lån
 • Ett lån som ska betalas tillbaka inom max 90 dagar
 • Ett lån som betalas ut inom 24 timmar

Medan ett privatlån är:

 • Ett lån med lägre ränta
 • Ett större lån
 • Ett lån som kan betalas tillbaka inom 1-15 år
 • Ett lån som betalas ut inom 2-5 dagar

Vilket lån är dyrast, snabblån eller privatlån?

Generellt sett är ett snabblån dyrare än ett privatlån. Detta beror på att banken oftast kan erbjuda en lägre ränta på sitt privatlån än en långivare online. Har du landat ett privatlån hos din bank är du förmodligen redan kund och banken har en god översikt av din privatekonomi. Banken kan dessutom erbjuda en längre återbetalningstid än ett privat kreditföretag. Banken löper helt enkelt en mindre risk än kreditföretaget. 

Snabblån kallas även för konsumtionslån, blancolån eller SMS lån. När du lånar pengar på nätet sker det väldigt snabbt, ännu snabbare än när du söker ett lån online hos din bank. Pengarna betalas ut inom 24 timmar och har du en räkning som brådskar är detta en sann räddare i nöden. Väldigt få banker är lika snabba även om du skulle skicka en låneansökan online. Samtidigt finns det en anledning till att snabblån oftast definieras som högkostnadskrediter. Ett snabblån bör betalas tillbaka snabbt för att räntan inte ska skena iväg. 

Tänk på att även om ett privatlån är billigare än ett snabblån finns det också en del likheter mellan privatlån och snabblån:

 • Det tillkommer avgifter för båda typer av lån. Storleken på avgifterna kan variera och det är inte säkert att bankens avgifter är billigare än kreditföretagets.
 • Räntan sätts individuellt. Det betyder att även om banken KAN erbjuda en lägre ränta är det inte säkert att du får en lägre ränta om din kreditvärdighet är krass.
 • Både snabblån och privatlån kan ha antingen en fast ränta eller en rörlig ränta. Lån med rörlig ränta kan bli dyrare över tid. Försäkra dig om vilken typ av ränta du får innan du skriver under låneavtalet.

Vilket lån är bäst, privatlån eller snabblån?

Det beror på vilka behov du har och dina egna finansiella förutsättningar. Din bank kan erbjuda dig goda lånevillkor men har du betalningsanmärkningar är det troligt att banken inte vill låna ut mer pengar till dig. I så fall kan lösningen vara ett snabblån. Att välja ett bra snabblån är inte helt lätt men du kan få hjälp på vägen. På LoanScouter.com/se kan du jämföra olika typer av lån för att snabbt hitta rätt lösning för dina behov. Det kostar inget att använda vår jämförelsetjänst och oavsett vilket bolag du väljer kan du känna dig trygg. Vi förmedlar endast långivare som står under Finansinspektionens tillsyn. Välkommen in!

Lämna ett svar