Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Pelle Svanslös hemstad

Mjau! Pelle Svanslös, Sveriges mest kända katt, kommer från Uppsala!

Den svanslösa katten är en högt älskad karaktär som har satt tydliga tassavtryck i staden. Här kan våra små och stora besökare möta Pelle i hans härliga lekpark, på guidade vandringar, tassa över hans eget övergångsställe och se honom som en staty. Eller upptäcka kvarteren kring Åsgränd och Övre slotts där han bodde med kärleken Maja Gräddnos och hängde med bl.a. trillingarna Maj, Muff och Murre, Tjocka Trisse men även Elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull. Här kommer våra bästa tips för hur våra besökare bäst upplever Pelles Uppsala.

Pelle Svanslös lekpark

I Carolinaparken finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar det för Sveriges finaste lekplats. Här finns alla berömda platser och figurer från böckerna – Pelles källare och vind, Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori tillhör några av de kända höjdpunkterna. En sak är säker, barnen vill aldrig gå hem.

Pelles klassiska kvarter

I Uppsala stadsplanerar vi inte bara för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, i korsningen Övre Slottsgatan/ Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn (och vuxna) få en inblick i Pelles och Majas hem.

Pellevandringar

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Under GO Adventure’s Pellevandring besöker du många bekanta platser och får höra kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt. Under sommaren finns dagliga turer med start kl. 13.00, rekommenderas för ålder 3-7 år.

Pelle Svanslös badmedalj

Pelle själv var inte så förtjust i vatten, men vill gärna att alla barn skall känna sig trygga i det. På Fyrishovs äventyrsbad kan alla barn som vill ta Pelle Svanslös badmedalj – ett bevis på att man klarar Pelles roliga men kanske lite läskiga uppgifter. Läs mer.

Pelles sommarhotell

I sommar kan barnen lära känna Pelle Svanslös ordentligt, utanför böckerna och filmernas värld. Elite Hotel Academia bjuder in barnfamiljer från Sveriges alla hörn till en uppgraderad Uppsala-upplevelse. Pelle Svanslös och hans vänner kommer att besöka hotellet två gånger om dagen under fyra utvalda helger i sommar, läs mer här.

Pelle-prylar

Den som ändå befinner sig i Pelle Svanslös hemstad ska förstås passa på att köpa med sig en souvenir med Pelle-tema hem. Barnböckerna finns bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torget eller Läslusen på Drottninggatan. I design- och klädbutiken Stickspåret, belägen i det vackra gamla godsmagasinet vid Uppsala centralstation, finns andra roliga Pelle-relaterade produkter.

Visste du att…

…Universitetshuset är platsen där berättelsen om Pelle tog sin början? Författaren Gösta Knutsson var en aktiv student här i staden och sände radio från källaren i Universitetshuset. Det var här, i barnprogrammet “Katten Svanslös”, som han lade grunden för den populära historien.

Ny i stan: Café i Pelle Svanslös lekpark

En nyhet för i sommar är Pellecaféet, en härlig cafévagn i anslutning till Pelle Svanslös fina lekplats. Hurra! Här kan stora och små kattfantaster njuta av b.la Kattelatte, Sillvåffla och andra god bakverk. Det är extra roligt att det är den 15-åriga entreprenören Love Frick som står bakom bakverken. Läs mer om Pellecaféet

Lämna ett svar

Till startsidan
Translate »