Om Veckomagasinet – En Lifestyle Blogg

Jag som driver denna blogg heter Anne von Porat är rojalist och hedersmedlem av rojalistföreningen och bor i Uppsala.

För samarbete och annonsering vänligen maila mig på [email protected] eller [email protected]

Jag har bloggat sedan 2006 december och allt började med att jag såg filmen En djävul bär Prada. Jag hade precis slutat jobba som ekonomiansvarig för fyra klädbutiker i Uppsala Janemars och MQ. Jag ångrade mig att jag slutade efter att jag såg filmen. Därför hoppade jag på detta med att blogga och i dag jobbar jag heltid som bloggare. Kungahuset

kungafamiljen

Jag är ackrediterat frilansjournalist och jobbar med det svenska kungahuset. Har bl.a intervjuat både kung Carl Gustaf och prins Daniel. Samt har festat med kungligheter som prinsessan Marianne Bernadotte.

kungahuset

Kungahus utanför Sverige som här prinsessan Märta Louise av Norge som dessutom kommenterade i min blogg när hon hade sett att jag bloggade om henne. Fast jag talade om att jag skulle blogga och var bloggare på elitnivå. Hon kramade om mig och sa till mig att jag var en mycket snäll person. Detta medför att många som jobbar med kungliga uppdrag och hovet följer mig.

kungahuset

kungahuset

Nedan berättar jag för kungen om vilken entreprenör jag är och delade med mig av mina affärsidéer. Vår kung är en bra lyssnare.

kungahuset

kungahuset

Monarkin i Sverige

Den svenska monarkin grundar sig på traditioner som sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden. Antalet kungar har under denna långa tid uppgått till fler än 70 personer, som alla kan anges vid namn.

Sveriges nuvarande Kung, Carl XVI Gustaf, tillträdde tronen den 15 september 1973 och är nr 74 i ordningen.

Vi vet inte vilka som var de första svenska kungarna. De var troligen stormän från släkter med stark ställning. Först från medeltiden kan man räkna med att det fanns en centralmakt, som bestod av konung och råd.

Vasatiden

Under Gustav Vasas tid (1523–1560) stadfästes arvsrätten till den svenska kungakronan genom så kallade arvföreningar.

Ätten Bernadotte

När den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges tronföljare vid riksdagen i Örebro i augusti 1810 antogs en ny successionsordning: en av de svenska grundlagarna.

Ätten Bernadotte har innehaft Sveriges tron sedan 1818.

Ändrad tronföljd

Ändringar i successionsordningen skedde 1980. Då infördes fullt kognatisk tronföljd. Det innebär att monarkens äldsta arvinge, oavsett om det är en man eller kvinna, har arvsrätt till kronan.

Regeringsformen 1974

Monarkin som statsskick i Sverige fastslogs i 1809 års regeringsform och gällde i 165 år. 1974 antogs den nu gällande regeringsformen.

Konstitutionell monarki

Sverige har en konstitutionell monarki. Monarkens, statschefens, uppgifter regleras i grundlagen. Sveriges konstitutionella monarki utvecklades i slutet av 1800-talet och 1900-talets början.

Symbol för Sverige

Monarken är som statschef den samlande representanten och symbolen för landet. Kungen har huvudsakligen ceremoniella och representativa plikter.

När Kungen är förhindrad att fullgöra uppgiften som statschef, till exempel vid utlandsresa till avlägsen eller svårtillgänglig ort, inträder Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip eller Prinsessan Madeleine i nämnd ordning som riksföreståndare.

Sveriges tronföljare är Kronprinsessan Victoria.