Nu kan du lagra eget vin hemma med dessa verktyg

Jag blev inbjuden av Lisa Lind från företaget Oenoforos på ett seminarium för att lära mig allt om ekfatslagring med vinexperten och VD Takis Soldatos.

Takis Soldatos är en ”kändis” i vinvärlden och det är tydligen mycket ovanligt att han deltar på detta sätt. Beskrivning av hur du gör vin hemma längst ner i inlägget.


Om ekfatslagring med Takis Soldatos
Under en timme fick vi lära oss mycket om ekfatslagring med Oenoforsgruppens grundare och VD Takis Soldatos. Vi gick igneom vilken effekt har lagringen på vinet? Vilka metoder finns? Vilken typ av ek används? Mm mm. Vi hade ekfat och på plats och som goodiebags fick vi en fin frukskål gjord av just ekfat. Lärorikt och spännande var det för oss alla inom media som var inbjudna. Eventet skedde inför lanseringen av NYA Allegro The Chocolate Box. De bjöds på troligt goda matchande tilltugg till vinet. Gamla greker hade inget fat att jobba på utan använde sig utan lera.

ekfat
Här ser ni mig och legenden inom vin dvs Takis.
Här smakar jag på det fina vinet

En äkta ekfat och jag ska be att få köpa en sådan som jag ska ha som dekoration på vårt kontor eller hem. Jag tipsade min delägare Miss Jennie om att använda dessa i vårt kontor. Vi måste ju kunna bjuda våra gäster på lite vin då och då. Folk brukar använda dessa tunnor som vatten behållare enligt Takis.

 

Sommelier innebär en som jobbar med viner fick jag lära mig av en av gästerna som driver instgramkontot  @godasmaker

Så här kan du lagar ditt eget vin

  1. köp ett fat som är begangnad för en ny kostar 10 000 kr
  2. Krossa frukt och bär. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinjäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Du kan tillsätta köpt vinjäst eller jäsa naturligt av jästen som finns på skal på bär och frukt (vilket är mer chansning men går utmärkt när väl “rätt” jäst kommer igång). Vänta med sockret utan låt naturligt socker jäsa först. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner “hatten” av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt.
  3. Det är valfritt att sila bort skal och kärnor och jäsa vidare med råsaften. Man kan lämna skal och kärnor kvar då det ger smak, strävhet och fyllighet. Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar.
  4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt ej sött.
  5. Här används en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl ex. en stor hink eller glasbehållare. Gör sedan rent den första jäshinken eller glasbehållaren, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet.
  6. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning samt hindra det från att bli ättika och surna.
  7. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen.
  8. Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.

Lite info om Fatet

Fatet stabiliserar färgen och syre om fatet är gammal så andas fatet sämre pga av dam mm. Ny trä gör att det andas bättre. Vinet måste andas. I början är vin strävt och fränt och med tiden får den mer arom. Har ni någon gång tuggat en tändsticka så kommer ni att känna dess strävhet. Fast med tiden små bubblorna i träets insidan dvs syre kommer igenom och sitter som små bubblor. Bubblorna simmar in mot mitten av vinet. Med tiden blir då smaken lite rundare.

Förbjudet att smaksätta viner med essenser då jag ställde frågan

Fatet har brännts sig lite hårt och därför kallas den för choklad. De ville ge karaktär av mörk choklad är att använda utvecklat fatet för denna. Man kan ej lägga in essenser i vin det är förbjudet. Det finns viner som tex med tiden ger arom av tobak.  Denna vin har då gjort 15 % i tunna och 85 % i stora tunnor. Tusen Euro kostar fatet 10 000 kr. Man tar den finaste ek för att göra fat för de brukar måla och sälja dem till Stockholm då de är av bra kvalité.

 

Lämna ett svar

Translate »