Martha Stewarts 30 saker du bör kunna (rikast kändis nr 3)

Martha Stewart ä rhela USA.s egen husmor. Du ser henne på eftermiddagarna i TV4, där har hon bland annat presenterat en lista på 30 saker som alla bör kunna eller behärska i någon form. Här är den, bara att klicka igenom och pricka av.

PLATSERNA 30-11 Läs ej om ni är hungriga eller försöker hålla igen

30: Att göra en crudité. Det vill säga en tallrik med primörer som kan arrangeras lite trevligt. Martha föreslår till exempel sparrias, morötter, zucchini, olika gröna bönor, brysselkål eller någon annan favoritgrönsak.
29: Att göra pannkakor.

28: Att packa en resväska. Inte så lätt som man kan tro, men Martha vet att det finns smarta sätt att packa en väska. Skor i botten, gärna i småskopåsar, jeansen ovanpå skorna följt av underkläder och strumpor. Här tipsar hon om att köp flera par av varje, om en försvinner kan du gå runt på udda strumpor i alla fall. Därefter packar du tröjorna i påsar och sist skjortor och byxor, givetvis i speciella klädpåsar du kan få från kemtvätten.
27: Att göra en BLT. Det är en amerikansk macka med bacon, lettuce (sallad) och tomat. Dessutom för att göra den riktigt skönt amerikansk hör det till med lite hemgjord majonnäs, den går att köpa färdig men är busenkel att göra själv.


26: Baka en chokladkaka.
Martha menar att en chocolate cake är en grandios final som alla bör kunna fixa till. Givetvis med flera lager av godsaker.


25: Koka ris, utan att det kladdar eller bränner fast.
Det viktiga är att dra ner värmen efter att du kokat upp vattnet med riset i, det är nyckeln till risig framgång. AnnaW: Jag har själv aldrig kunnat laga risen perfekt. Ibland om jag har tur så blir den bra men då handlar det om tur. Finns det någon som läser min blogg så snälla ge mig tips på hur jag ska mäta upp risen.

24: Den perfekta omeletten. Tips från AnnaW: Om ni gör en omelett så sätt i liten skvätt mjölk så puffas ägget upp och den blir härlig i färg och konsistens.

23: Att göra Fattiga Riddare. Tips från AnnaW: rosta brödet och lägg på smör, sirap och sist en skiva ost. Har någon bättre idé kom gärna med dem.

22: Duka.
Ett väl uppdukat bord är som en manual som är lätt för den invigde att följa. Svårare kan det vara för den som inte har full koll, tänk på Julia Roberts i Pretty Woman till exempel. Gaffel till vänster och kniv till höger är grunden som du kan bygga vidare på, en tumregel är att äta rätterna med besticken utifrån och in. AnnaW : där gjorde Julia fel flera gånger. Först satt hon och åt en scones sedan i nästa scen så åt hon en pannkaka. Det skulle se ut som om hon fortsatte med samma måltid men man märker ju skillnaden. Slarvigt gjort.

21: Bädda sängen. Martha menar att vi spenderar ungefär en tredjedel av vår tid här i livet i sängen. Tänk så enkelt det kan vara med lyx, rena lakan och fint bäddat i en skön säng, det är en form av lyx menar Martha.

20: Göra en grillad ostmacka (toast). Grilla eller kör i toastmaskin en ciabatta med ementhalerost, tunna skivor tomat, salt och peppar och några basilikablad är råvarorna du behöver till en god grillad ostmacka.

19: Brygga en kopp te. Det är det till synes enkla som kan vara oerhört komplicerat. Martha Stewart anser att brygga te är en av nitton saker man bör behärska. Hon anser också som många andra att göra en korrekt kopp te är en konstform man aldrig lär sig fullt ut. AnnaW tipsar: Använd en turkisk tekanna. Dvs så här ser den ut. Häll i téet i översta potten och skölj den med kallt vatten sedan häller du i varmt kokt vatten och låter den dra i ca 10 min sedan kan var och en bestämma hur mycket smak man vill att téet ska smaka. I den stora potten kokar man upp vatten och när vattnet är kokt lägger man lite i den lilla potten. Blir det för lite vatten kvar kokar man upp lite till, medan sjuder téet ovanpå som i detta läge är koncentrerad dvs ingen kan dricka rent té utan alla behöver späda ut den efter tycke och smak.
Framför allt ska du naturligtvis använda teblad och inte tepåsar. Börja där.

18: Göra en bordsdekoration. Man bör enligt Martha kunna göra en dekorerad fruktskål som man förgyller i fransk slottsstil. Bete er som om ni vore kungliga och ni kommer att bli behandlade därefter. Detta är mitt eget ordspråk.

17: Stryka en skjorta. Eller gör som jag (AnnaW) häng kläderna på galjar i badrummet och skölj dem med kokhett vatten från duschen och ni lär få mycket strykna kläder på det sättet. Det blir som att stryka 10 plagg på 2 minuter. Inte nog med det så sköljer man rent från resterande tvättmedel. Ett bra alternativ för den med känslig hud dessutom.

16: Att göra en ugnsstekt kalkon.
Kalkon har än så länge inte slagit igenom i Sverige men i USA är det i samma klass som att kunna fixa till en julskinka. Martha Stewart menar att man ska vara generös med kalkon, väl hellre en lite för stor än en liten och du får goda rester till dagen efter dessutom.  AnnaW tipsar. Ta en kyckling och fyll den med charlottenlök och vitlök. Ta sedan nål och tråd och sy ihop rumpan på den. Ytterdelen kryddar du med salt och svartpeppar och slår in den i en folie. När du har gjort det sätter du ugnen på ca 175 grader och låter kycklingen var i ugnen tills den är färdig. Det tar lång tid men det är lätt som en plätt.

15: Att skära upp en kalkon.

14: Ta bort fläckar från kläder.
Martha har rådfrågat experterna på Philadelphia University. Vill du vara på den säkra sidan ska du ta plagget eller vad det nu är till en kemtvätt, men tumregeln för dig som vill prova att fixa bort fläcken själv gäller det att agera fort, oavsett vad det är du ska göra. AnnaW tipsar: När det samlas kalk i kastruller och té potten så häll i lite tvättmedel och koka på låg värme sedan lossnar allt. Samma metod om ni har bränt någon kastrull med mjölk eller annat.


13: Ta en bra bild.
AnnaW tipsar: Jag brukar ta bilder på mig själv med min telefon. Då tar jag bara bild efter bild ca 30 stycken efter varandra. Av dem brukar 2 stycken bli bra. Medan jag tar bilder så rör jag mig sakta och stannar upp precis när jag trycker. Då får du även en klar bild på vilka positioner som framhäver dig bäst.


12: Göra ett blomsterarrangemang.
Fixa till blommor på ett fint sätt är en konst, det kan till och med vara vettigt att göra som Martha och rådfråga en expert vid speciella tillfällen.  AnnaW tipsar: Om du någon gång kommer hem till mig så ge mig aldrig blommor för de går rakt ner i soppåsen. Jag tycker inte om blommor och har inte en enda i mitt hus.

11: Att göra Chocolate Chip Cookies. En amerikansk kak klassiker som man bör ha ett recept på i varje kök enligt Martha. Det finns ungefär så många olika varianter på att baka den här sortens kaka också.