Lite kungligt i vardagen

När vardagen är grå och trist är det lätt att drömma sig bort till vackra spegelsalar och slott med tinnar och torn. Man kan inte knäppa med fingrarna och vips sitta på en gyllene tron, men det finns saker man kan göra för att ta fram den inre prinsessan utan att man behöver anstränga sig allt för mycket.

Kungliga filmer

Det enklaste sättet att drömma sig iväg är genom att titta på film. Det finns mängder med filmer som handlar om kungar och drottningar, och man behöver inte vända sig längre än till de klassiska Disneyfilmerna. Vill man däremot ha något lite mer moget, och lite mer storslaget, finns filmer som The Kings Speech med Colin Firth, eller varför inte A Royal Affair med Alicia Vikander och Mads Mikkelsen. Självklart finns ju också favoriter som The Duchess och Sofia Coppolas Marie-Antoinette – och de är minst lika bra tionde gången man ser dem.

Kungliga spel

Det finns faktiskt ett antal spel som kan göra dagen lite extra kunglig. Vem minns inte de gamla King’s Quest datorspelen som ofta följde med datorköpen på 90-talet? Svenska casino har i sin tur lite modernare spel, såsom slotsplet Royal Family eller King and Queen. Eller varför inte ge liv i den gamla kortleken som ligger i byrålådan. Där finns det ju faktiskt hela åtta kungar och drottningar.

Förtrollande prinsessagor

Det finns ett flertal tidningar som skriver om de europeiska kungahusen, och vill man sjunka ned i det senaste kan man plocka upp dessa hos första bästa Pressbyrå eller stationsbutik. Det finns precis lika många böcker som handlar om kungar och drottning som det finns filmer. Allt från de gamla klassikerna som Ivanhoe till Herman Lindqvist härliga berättelser om Axel von Fersen och Napoleon. Det ser dessutom väldigt bra ut i bokhyllan, framför allt om man vill ge sitt hem en extra, kunglig touch.

Ditt eget slott

Vem drömmer inte om att bo på ett slott? Trots att detta kanske bara förblir en dröm, kan man se till att göra sitt nuvarande hem lite extra lyxigt med detaljer som ser ut att vara hämtade fån Versailles eller andra kända kungahus. Det är inte mycket som krävs för att man ska få till stämningen, och man kan göra mycket med tunga tyger och en bukett med rosor.

Eller varför inte besöka ett riktigt slott…

Går det inte att få igång fantasin för att göra sin vardag lite extra kunglig kan man alltid, i alla fall om man bor i Stockholmstrakten, ta och besöka Stockholms Slott i Gamla Stan. Slottet har öppet alla dagar utom måndagar och man kan gå runt på egen hand eller med en guide. Att lägga en dag på att bara gå runt i vackra miljöer och drömma sig bort kan verkligen väcka fantasin och förgylla dagen lite extra. Och visst känner man sig som en prinsessa när man strosar genom de pampiga paradrummen ut mot vackra Stockholm stad.

Kommentera