Kungliga OS-deltagare och sportutövare

Det är kanske en eller två sporter som dyker upp på minnet när man pratar om sport och kungahus. Men de två ämnena hänger faktiskt ihop mer än vad många kan tro. Under de senaste hundra åren har samtliga kungahus varit otroligt sportintresserade, varav flera kungligheter har representerat sina nationer i tävlingar och OS-sammanhang.

Typiska kungliga sporter

Ridsport av olika slag har alltid förknippats med kungligheter och gör det än idag. Även om det inte är lika vanligt i de skandinaviska kungahusen är det desto större i huset Windsor i England. Där är det vanligt med hästsporten polo, vilket prinsarna Harry och William tävlade i under sin skoltid.

Däremot föredrog de två prinsarna också tuffare tag. Båda tävlade i rugby, vilket flera av deras ingifta kusiner och andra släktingar har utövat. I övrigt är både motor- och båtsport stort i de europeiska kungahusen, såväl som tennis, cricket, skidåkning och golf. Och huset Bernadotte är inget undantag.

Aktiva Bernadottar

Det svenska kungahuset har ett stort sportintresse. Kung Carl Gustav har varit aktiv sedan unga år och han har alltid tyckt om att vara utomhus. Detta syns bland annat i ett stort intresse för skytte, skidåkning och båtracing. Intresset delas av både Drottning Silvia och kungabarnen. Prins Carl Philip är den av de tre barnen som har gjort en karriär av sitt sportintresse, då han har tävlat i rally.

Kronprinsessan är också mycket aktiv och både hajkar, åker skidor och spelar golf. Den i kungafamiljen som är mest sportintresserad är däremot Prins Daniel. Det verkar inte finnas någon sport han inte följer eller utövar, och han testar på det mesta. Om somrarna föredrar han att spela golf och han har till och med gått ett par rundor med Henrik Stenson, som är den första svenska majorvinnaren och OS-silvermedaljör. 2020 kan Stenson få chansen att vinna ett OS-guld, men först måste han kvalificera sig till landslaget. Uttagningen sker efter US Open i juni. Enligt  bet365 nyhetsrapporteringar om golf och sportspel är oddset för hans seger i turneringen 61.00.

Kungligheter i OS-sammanhang

Det finns flera exempel på kungligheter som har varit så pass framgångsrika i sina sporter att de har deltagit i internationella tävlingar och representerat sina nationer i OS.

1976 tävlade den brittiska drottningen Elizabeth II:s dotter Anne i hästhoppning vid OS i Montreal. Innan dess hade hon ställt upp i flera Europamästerskap och vunnit både silver och guld, individuellt och i lag. 2012 deltog hennes dotter, Zara Tindall, i OS i London i samma gren. Det resulterade i ett silver. Enligt den nu 38-åriga Zara hade hon  gärna gjort comeback i OS 2020.

1992 ställde de nuvarande kungen av Spanien upp i OS i soling.

Någon om återkommande har ställt upp i OS är Albert den II av Monaco. I alla vinter-OS mellan 1988 och 2002 tävlade han i bob. Han är i sin tur sedan 2011 gift med den australiensiska simmerskan Charlene Wittstock, som också har deltagit i OS (2000).

 

Kungahusen är synliga i fler sportsammanhang och inte bara från läktarna. Det gäller att titta noga på deltagarlistorna. Det är inte omöjligt att det finns deltagare med kungligt påbrå, både på nära och avlägset håll.

 

Lämna ett svar