Hur man gör med oresonliga kunder!

Vad kallas en oresonlig kund? Jo man kallar den för en substitutmänniska och längre ner redogör jag den sorten och hur jag tacklade människan.

Jag har under helgen varit på 2 dagars konferens på Clarion Hotell i Uppsala. Vi fick en föreläsning om ämnet kring försäljning och vad man bör tänka på när man talar till sina kunder främst per telefon. De 4 P har vi alla hört talas om vi som har studerat marknadsföring.

4 P– pris, plats, produkt och PR

säljteknik
Här ser ni bilder ur bloggen när jag var på Selma City Spa på Clarion Hotell i Uppsala. Detta är under konferensen för jag brukar antecka i min laptop.

 

Sedan har vi 4 olika kundsorter som man kallar för DISK

Dominanta tex kunden säljer vad vill du och då ska du vara rak och inte dra en lång process. Du behöver inte ens sälja på denna kund något för kunden vet redan vad han/hon vill ha.

Influerande människor sociala älskar att prata du ska berömma dem. Dessa älskar främst om att prata om sig själva.

Substitutmänniskor rädda för förändringar då spelar det ingen roll vad du än säger och då måste du lägga dig på kundens nivå. Hur många frågor jag än ställde om just denna sort så känner jag att jag inte riktigt förstod. För det är väl just denna sort man ska ta reda på mer om. Hur gör man då med en sådan person som är avig mot allt man säger? Träffade på en liknande som till slut tog upp att pga av Brexit har ordnat så att Storbritannien inte är med i EU längre så ville hon inte göra affärer med Storbritannien. Då undrar jag hur denna människa tänker göra med allt som är “Made in China”. Detta var en oresonlig argument och jag känner att det är sorten man aldrig ska springa efter för de har redan valt bort en med att vara oresonlig. Vissa människor som är svåra ska man genast avbryta med för de kommer ändå till slut skapa problem och själva hamna på ruta ett igen. Nästa gång kommer samma person säga att “dagar det regnar brukar hon inte använda ordet äpple”. Oresonliga människor brukar aldrig vara logiska med andra ord.

Kompententa människor de vill ha information

Jag är den 5:e personen enligt en av mina delägare för att när en försäljare ringer mig så brukar det sluta med att jag säljer en annonsplats åt företaget på bloggen.

säljteknik
etta är Arif Ahmed som driver företaget USM AB me 15 anställda inom försäljning. 

Du hittar Arifs företag USM AB på Kungstatan 62, 754 18 Uppsala

Ovan har jag skrivit om ett smakprov på undervisningen. Han föreläste i 45 minuter för att vi ska veta vad det är vi kan få om vi går i 2 dagar hos honom. Alla hans säljare är utbildade och vi hoppas kunna få ta del av mer undervisning från hans säljare i framtiden. Vi hade äran att få själva ägaren närvarande hos oss under 2 dagars konferensen.

2 comments / Add your comment below

  1. Om man själv kan sälja på säljaren fast den ej får sålt är man nog faktiskt en bättre försäljare än dom! På mig är det svårt att sälja, köper mest om jag har något att vinna på det, oftast behöver jag inget mer än ett bättre pris jag redan har.

    Jag har svårt för dom som är så “nöjda”, substitutmänniskan, kan kan tänka mig att dom är dom som har sämst ekonomi pga av deras personlighet till förändring.

Kommentera