Hur kvinnor från Osmanska riket tvättade sig

Osmanska riket kommer från efternamnet Osmanli ogullari som innebär Osman sönerna. Detta var ett efternamn alla i den osmanska riket bar och än finns det ättlingar som bär detta namn.

Jag har förut följt en turkisk serie som heter Muhtesem Yuzyil som på engelska innebär magnificent century. Om ni kollar in mig facebook profil så använder jag mig utav detta namn som adress. Detta för att jag vill att namnet följer mig när andra kopierar min adress tar de även med sig en bit av min favoritserie vidare.

På 1400 talet var det hög tid för den Osmanska riket och allt hade sina regler. Även hur de tvättade sig hade sina regler fast på bra sätt. Alla kvinnor som ingick i slottet och var släkt med kungafamiljen hade 2 tvätterskor som hjälpte dem med allt. Tänk så bekvämt att någon både masserar dina axlar, fötter och tvättar ditt hår. Jag tror ej de tvättade sig så ofta som vi gör i dag. De tvättade sig säkert om de också hade en högtid att fira.

Jag har därför beställt handdukar från Hamamco för att få uppleva samma känsla när jag tvättar mig. Hamam betyder bastu på turkiska. Vävd i mjuk och skön 100% oeko-tex-bomull med ekologiska färger. De tar ej mycket plats men samlar vatten bra.

Nedan ser ni mig i klänningar från det Osmanska riket. Dessa kläder bars av Hurrem Sultan som var bland de mäktigaste drottningarna världen över. Hon var en prästdotter från Ukraina som fångatogs till det Osmanska riket och klättrade upp för sin karriär. Från en osynlig kvinna till en drottning därför är hon en förebild för mig.

Lämna ett svar