Historian om Annika Östberg Deasy

Vem är Annika?
Annika Östberg föddes i Stockholm 1954. Av hennes föräldrar, Maj-Britt och Sten Östberg, finns endast hennes mor kvar i livet. Maj-Britt bor fortfarande kvar i Stockholm.

Hon dömdes 1981 för att tillsammans med sin dåvarande pojkvän ha varit del­aktig i mordet på restaurangägaren Joe Torre och på polismannen Robert Helbush.

Det var pojkvännen som sköt, men Annika Östberg var med vid båda tillfällena, och hon bedömdes ha varit så delaktig att hon kunde dömas för mord till fängelse i minst 25 år eller upp till livstid. Pojkvännen hängde sig i häktet före rättegången och ställdes aldrig inför rätta.

Varför gick allt så fel trots att Annikas mamma gifte sig med en rik amerikansk affärsman?
När Annika var elva år träffade hennes mamma en rik amerikansk affärsman som hon gifte sig med. Annikas klasskamrater i Sverige avundades henne.  Annikas styvpappa var inte van att ha barn omkring sig och hade inte mycket tålamod eller intresse för henne. Så Annika blev skickad till några av styvpappans släktingar i Fayette, fyra timmars bilresa från St. Louis där han och Annikas mamma bodde.  Annikas förhållande till sin styvpappa, som var kall och psykiskt hård, förvärrades med tiden och det började även påverka förhållandet mellan Annika och hennes mamma. Efter några allvarligare konflikter blev Annika skickad till en ungdomsvårdsskola. Hon var bara tolv år då.

Hur kunde en rikmansbarn som Annika bli prostituerad?
Annika träffade Greene Johnston, som senare skulle bli pappa till hennes enda barn. Deras förhållande utvecklades inom hippiekulturen vilket innebar bruk av marijuana och LSD ända till den dag då Greene introducerade Annika i heroinmissbruket. För att kunna tillfredsställa sina behov började hon arbeta som strippa. När hon var femton år blev Annika gravid med Greenes barn. Hon lyckades hålla sig borta från droger under graviditeten och födde en frisk liten pojke, Sven, i ett kollektiv i Nevada City i Kalifornien.

Den här gången bidrog hon till sitt och Greenes drogmissbruk och till sonen Svens försörjning genom prostitution, bara sexton år gammal. Under tiden blev Greene mer och mer våldsam mot Annika och en dag tog hon sonen och allt hon kunde få med sig i en väska och lämnade honom. Hon lyckades skaffa sig en lägenhet till sig själv och Sven och startade en call-girl rörelse genom att boka träffar med sina kunder på telefon.

5 comments / Add your comment below

  1. många med en tragisk historia bakom sej har vänt ödet och blivigt framgångsrika och hederliga medborgare. men saknar man en stark karaktär är det nog svårt..

Kommentera