Franchisetorget om du vill bli franchisetagare

Kunskap Dokumentation Avgift ett måste för att kalla företaget för franchise. Det räcker ej med idé utan det ska fungera. Du hyr deras verksamhet med en avgift.

En sak jag fick lära mig var att driver du franchise är produkter du köper in mycket billigare än om du är privat. För de på huvudkontoret köper in för en sådan billig peng att det för dig blir en lönsam verksamhet. Samt all reklam du får som du dessutom betalar halva priset för och får det dubbla tillbaka.

Själv är jag på väg att bli master franchisetagare så jag var inte här för att ta över något nytt koncept utan jag var här för att utveckla min master franchise.

Mötet hölls på min favoritställe Clarion Hotell i Uppsala och det bjöds på fantastisk goda mackor, kaffe, té och juice till alla som var fikasugna

franchisetorget

En kunskap måste vara dokumenterad. Det handlar helt enkelt att driva eget företag du är ej annställd.

franchisetorget uppsala

Gula fältet nedan visar hur stor frihet du har som franchiseföretagare. Som ni ser så har Mc Donald ytters lite gult fält vilket innebär att du måste vara en exakt kopia av ursprunget. Hemglass verkar ha störst frihet. De flesta franchiseföretag brukar ligga i mitten där Pinchos ligger.

Saldas and smoothies tycker att de ligger i mitten när Ramona Byro ställde dem frågan var de låg i denna frihetsskala. Detta företag har även cater till företag som inte har tid att åka till ställe för att äta lunch. De kanske har möte eller konferens vilket gör att de inte har tid att ta sig till restaurangen.

Zocalo ha egna enheter och franchise för att kunna testa nya grejer att det fungerar innan de ber sina franchiseföretagare att ta över det som de har testat. Zocalo söker franchisetagare på den restaurang som finns på Svava matgalleria i Uppsala Dragarbrunnsgatan. 25 april har de möte om ni är intresserade.

franchisetorget

Vi fick gå in på en sida och skriva in frågor för de på Franchisetorget ville inte att publiken skulle ställa frågor. Det såg ut som om jag var den som ställde de flesta frågorna i varje fall. Nedan ser ni mina frågor

  1. Min fråga om London Tea Exchange som ger masterrättighet som franchisetagare innebär att ha till större område sedan blir franchisegivare. Det kan man jämföra med Mc donalds som togs in från USA  och sedan byggdes en kedja i Sverige. Man betalar avgift till dem också. Hur man fördelar vet jag inte när det gäller vinsten.
  2. Waaynes coffe ligger i mitten av skalan gällande ovan med de gula färgerna om frihet.
  3. Espresson house är inte franchise när jag ställde frågan. De hade gått utmärkt som franchise fast de ville inte.
  4. Hur har Mcdonald gjort undrade jag och mer om detta får jag svar när jag bokar in på ett personligt möte, vilket jag ska göra. Då får ni veta mer då

Tre typer av Franchise

Product distributin franchise film

Trade Name Franchisin hotell

Business format franchisin ex Pinchos små rätter man laddar ner en app de växer så det knakar. De kommer från Göteborg. Första öppnades i Smögen.

Minst två företagare Franchisegivare (äger idén) Franchisetagare Avgift och Support mellan dem. Supporten är aldrig mindre värd än vad de får betalt. Lånsiktigt går ej att bygga om denna brygga inte fungerar. Det är exakt samma i franchise för om man ej leverar nytta blir det ingen kedja.

AVGIFTER

Avgift Inträdesavgift 235 300 tusen kronor som man får betala för att starta. Utbildning mm som man inte får tillbaka.

Franchise avgift procent på omsättningen Wagner 2 de andra har 8 och Zocalo har 10 %. Om man säljer butiken så ger man inget av försäljningsvinsten till HK (huvudkontoret).

Marknadsavgift/aktivitetsavgift baserat på procent på omsättningen en avgift till central fond som sedan används till marknadsföringen. Du betalar 1-2 % får tillbaka 3.4 % i marknadsföring som du annars inte skulle ha råd med.

Vad får jag för avgifter?

Kunskap, erfarenhet, kalkyler vad ska saker kosta, 25 % vi tjänar på att många som köper. Tex Zocalo köper kyckling blir superbilligt. Centrala avtal som jag kan ta del av. Du kan checka av med andra att detta koncept fungerar. It system dyrt att investera i men här delar ni på kostnaderna. Marknadsföring, handbok receptsamlingen på framgång är central och hemlig i en franchise. Utbildning, Layout, risk men risken är mindre, Time for change

Så här kan en kalkyl se ut beroende på om du driver franchise företag eller vanling

franchisetorget uppsala

Alla nedan företag du ser nedan är franchiseföretag

franchisetorget uppsala

Nedan ser vi också en franchiseföretagare som berättade lite om sin verksamhet för oss.

franchisetorget uppsala

 

franchisetorget uppsala

Här ser ni de franchiseföretagare som föreläste för oss i publiken

franchisetorget

Här ser ni alla i publiken och det var mer folk än vad jag hade förväntat mig.

franchisetorget uppsala

På varje sittplats fanns det massa bra info som jag tog med mig hem för att lusläsa ordentligt för än är jag inte full informerad. Ramona som är VD tipsade mig om ännu en person och verksamhet jag kunde vända mig till mer om det berättar jag i framtiden.

franchisetorget

Lämna ett svar

Translate »