Fotbollsklubbarna med kungligt stöd

De europeiska monarkerna finns ofta på plats vid internationella och större nationella sportevenemang. Det är inte lika vanligt att de går och tittar på en klubbmatch i fotboll, men det finns undantag. I några kungahus finns det hängivna fotbollsfans och det är inte säkert att alla i familjen håller på samma lag. 

Bourbonerna håller på Atlético Madrid

I Spanien är det ätten Bourbon som sitter på tronen och kung Felipe den VI är en hängiven följare av Atlético Madrid. Om hans

arbete inte krockar med hemmamatcherna sitter han ofta på sin hedersplats på arenan Wanda Metropolitano. Förra året slutade klubben på en andraplats i La Liga, elva poäng bakom FC Barcelona. Madridklubben har inte vunnit ligan sedan 2014 och enligt de senaste oddsen på fotboll hos  https://extra.bet365.com/news/sv/Fotboll är Barcelona förhandsfavoriter att vinna igen med oddsen 1.66. Atlético kommer däremot inte långt efter med oddsen 17.00. Kung Felipe har även setts på VIP-läktarna under flera Champions League-matcher och det är inte ovanligt att han har med sig sin äldsta dotter Leonora. 

Oenigt i huset Windsor

Det har nog uppstått många diskussioner över middagsbordet i det brittiska kungahuset. Samtliga familjemedlemmar håller nämligen på helt olika fotbollslag. Drottning Elizabeth II har uppgetts vara både ett West Ham-fan och ett Arsenal-fan. De flesta uppgifter tyder däremot på att det är The Gunners (Arsenal), som hon ska ha stöttat i över 60 år, som är hennes såväl som Prins Harrys lag. Men Prins William hejar på Aston Villa och hans fru Kate är ett Chelsea-fan. Prins Charles håller i sin tur på Burnley. 

Gul-svart för det svenska kungahuset

Bernadottarna är som väl känt AIK:are och det största fanet av dem alla är Prins Daniel. Prinsessan Estelle har flera gånger fått följa med sin pappa upp på VIP-läktarna och nu har Prins Oscar blivit tillräckligt gammal för att få följa med skriver   https://www.svenskdam.se/kungligt/prins-oscars-vip-debut-pa-fotboll-med-pappa/ Fotboll verkar vara sporten som Kronprinsessans familj är mest intresserad av, även om de har varit på plats vid andra idrottsevent som Sweden International Horse Show och VM i skidskytte, alpint och längdskidor. 

Landslagsfokus

Belgiens kung Philippe Léopold Louis Marie ska också vara ett stort fotbollsfan men om han hejar på något särskilt lag är det inte känt. Däremot är han ofta på plats när de belgiska landslagen spelar. När herrarna spelade VM i Ryssland var han och prinsarna Gabriel och Emmanuel på plats när Belgien mötte Tunisien. De var de enda kungligheterna som officiellt var på plats under VM i Ryssland. Flera andra kungahus, däribland Sverige och Storbritannien, bojkottade mästerskapet. 

Damfotbolls-VM i Frankrike, som vanns av USA, följdes nära av det svenska kungahuset och Prins Daniel och Prinsessan Estelle var på plats i matchen mot Thailand. Sverige lyckades till slut ta bronset i en match mot England som slutade 2-1. Efter segern haglade hyllningar från politiker, kända fotbollsprofiler, familjer och vänner in och kungahuset hälsade ett stort grattis, skriver https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/kungens-hyllning-till-bronshjaltarna/

Det är härligt att se att de kungliga familjerna är precis som vi andra, och förhoppningsvis har det inte blivit allt för stora dispyter mellan prinsar och prinsessor om vilka fotbollsklubbar som är bäst. 

Kommentera