Förbered dig för pensionen

Om några år är det dags! Då har du slitit och släpat i så många år. Tidiga morgnar och sena kvällar med stress och jobbiga kunder, för att inte tala om jobbiga chefer. Men då är det över, det är dags för pensionen!

Då kan du stiga upp när du vill, dricka kaffe i lugn och ro och ta semester precis när du känner för det- hur skönt som helst!

Men denna nya period i ditt liv är ju som sagt lite annorlunda, så finns det något mer du behöver tänka på, månntro? Här är tre saker du bör ha koll på.

Skydda dig själv och din familj

Det är inte helt ovanligt att man lägger all sin fokus på att spara för pensionen snarare än att koncentrera sig på eventuella risker. Undvik det misstaget genom att tänka igenom vilka ekonomiska risker du kan klara av och vilka du kan minska eller rentav eliminera helt och hållet.

Se till att du har en bra personförsäkring och livförsäkring som passar dina behov. Se över detta en gång om året, eftersom saker kan ändras med tiden.

Hos Gjensidige hittar du alla försäkringar du och din familj kan tänkas behöva.

Se över dina val gällande pensionsbesparingar

Om du har en anställning eller egen firma så sparas det pengar från arbetsgivaravgifterna eller egenavgifterna. Därför har du som jobbar automatiskt tjänat ihop till din pension och summan du kommer få avgörs av hur mycket du har tjänat.

Men naturligtvis finns det mycket att vinna på att pensionsspara lite extra, vilket antingen kan göras på ett vanligt sparkonto eller exempelvis i fonder.

Hos Rikatillsammans hittar du mer information om vad du bör tänka på när du ska spara till pensionen.

Tänk på ditt ekonomiska välbefinnande Om du vill ha en pension med lite extra guldkant så är det bra att tänka tidigt på ditt pensionssparande. Nu när du är yngre och jobbar kan du alltid jobba lite extra kanske om du behöver mer pengar, men när du är gammal och sliten är det oftast inte ett alternativ utan då är det pensionen som gäller.

Något du kan göra förutom att spara är att ha ett ekonomiskt enkelt liv. Ju fler stora hus, bilar och båtar du äger, desto dyrare blir livet och du får mindre pengar att lägga undan samt att mer pengar måste gå till att underhålla dina ägodelar.

Att betala av din bostad så att du bor i princip gratis kan också vara en väldigt bra investering för framtiden. Men se till att göra renoveringar och fixa till saker löpande så att inte alla stora

saker hopar sig till när du är gammal och inte orkar längre. Då kanske du får sälja ditt hus för mindre än det hade kunnat vara värt.

Sätt upp en budget och håll dig till den. Kom ihåg att pengarna du får i lön den här månaden även ska räcka till framtida utgifter, när du är gammal. Om du hushåller med resurserna nu så kommer ditt framtida jag att tacka dig och få en riktigt skön pension som verkligen går att njuta av!

Lämna ett svar