En liten jullista

Äntligen är julen här! Okej, snart här! Jag älskar julen och allt som hör julen till. Julpynt, julgran, julmusik, julklappar, ja, listan är lång… julen är fantastiskt. Hemma hos mig åker allt julpynt fram första advent. Jag hade gärna pyntat innan, i och med att det är så mörkt på kvällarna, men det känns lite väl tidigt. 

I detta inlägget tänkte jag lista mina favoritgrejer som har med julen att göra.

 • Julpynt
  Varje år köper jag lite nytt pynt, det kan vara allt ifrån en ny stjärna till fönstret eller något litet som ny duk. Men det finaste och viktigaste pyntet är nog det som alltid hängt med. Mormors gamla matta ligger under granen varje år samt ljusstakar och röda krukor som följt med från mitt barnshem. 
 • Julgranen 

Julgranen ska vara stor! Och den ska absolut inte vara plast. Det ska lukta skog och barr när man kommer innanför dörren. Jag brukar pynta granen direkt den första advent, vanligtvis har jag inte så mycket glitter och kulor i granen, jag nöjer mig med en fin ljusslinga. 

 • Julmusik
  Jag lyssnar helst på gammal julmusik. Gärna samma låtar som mina föräldrar lyssnade på är jag var barn. Jag lyssnar helst på julmusik när jag är hemma. Alltså inte i hörlurarna eller på kontoret. Det är är inte riktigt samma känsla. man vill höra musiken med allt pynt. 
 • Julklappar
  Jag vet att det går emot dagens konsumtionssamhälle, men jag älskar att ge och att få julklappar. Stunden på julafton då men delar ut julklappar är den bästa stunden på dagen för mig. Till herrarna i familjen brukar jag ge något klassiskt, som en ny slips eller en skjorta. Jag tycker att det är enkelt att köpa skjortor för herrar. I år såg att märket John Henric hade fått in många fina skjortor.  

Att köpa julklappar till damerna i familjen är lite roligare, jag har samma stil som min kompis så det är ett enkelt köp. Det brukar bli något klädesplagg eller något till hemmet. 

 • Julbaket

Sist men absolut inte minst. Lussebullar och pepparkakor börjar jag baka redan på lucia. Men kola, knäck och annat julgodis brukar jag baka bara några dagar innan julafton – om det finns tid gör vi det gärna tillsammans hela familjen. Jag gillar att baka julgodis med en twist, alltså, att ta en klassiker och göra om lite. Jag tänkte testa göra julkola med havssalt denna julen. Låter så gott! 

 • Julmaten 

Julbordet ska vara överöst med god mat. I vår familj är julmaten väldigt klassisk, julskickan, janssons, gravad lax, rödbetssallad, ja, allt finns med på vårt julbord. Samt glögg, julmust och julöl. 

Kort och gott, så är vi en riktigt jul-familj som firar en väldigt klassisk jul. Vi älskar julen och försöker att göra så mycket som möjligt tillsammans allihopa. 

Kommentera