Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Det finns spöken på Vadstena slott

Vill du besöka  medeltidsstaden Vadstena, du kanske dessutom vill bo vid Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet.

I så gamla byggnader är det inte ovanligt med andlig verksamhet och det sägs att en pratglad dam går igen i den byggnad som en gång varit hospis. I slottsvillan har flera gäster fångat en mörk skugga på bild och i huvudbyggnaden, alltså i munkarnas gamla sovsalar med höga kryssvalv, tänds och släcks lampor.

20210818-andliga-aktiviteter-vadstena-1-1500.jpg

Vill du veta mer om Heliga Birgitta

Birgitta Klostermuseum ligger i det palats som Birger Jarls son kung Valdemar lät bygga på 1260-talet för kungliga festligheter, innan det blev ett kloster för Birgittinorden. Birgitta Birgersdotter var en bildad adelsdotter som var gift i 30 år och fick åtta barn, innan hennes man dog och sedan lämnade hon Sverige som andra drottningar har gjort.  Rummet Sanctum Sanctorum, det allra heligaste, var tidigare palatsets kapell och det sägs att hon fick en av sina 600 starka uppenbarelser just här.

Numera står hennes relikskrin att beskåda i Klosterkyrkan, dit huvuddelen av hennes kvarlevor bars från Rom efter hennes död 1337. Hon helgonförklarades 18 år efter sin bortgång.

LÄS: Döda ägarinnan guidar vår vandring på hotell Kramer

Det finns Spöken på Vadstena slott

Vadstena slott lät uppföras av kung Gustav Vasa på 1500-talet, som en försvarsanläggning, och är Sveriges bäst bevarade renässansslott.

På en av de franska balkongerna i kanonrummet såg hon en man klädd i renässanskläder, trots att hon vid tillfället var ensam guide på just det arbetspasset. Hon trodde först att någon kollega ville skoja med henne, men skrattet fastnade i halsen då gestalten, i nästa ögonblick, försvann i tomma intet. Maria tror att det var Gustav Vasas son hertig Magnus som visade sig för henne, anden bar nämligen exakt likadana kläder som hon sett på målningar av hertig Magnus.

Det spökar på taket också ska ni veta

Även på slottets tak lär det hända saker. De fastgjutna svarta statyerna har vid ett flertal tillfällen vänt på sig för att sedan oförklarligt vända sig tillbaka, dock utan att någon sett det ske.

LÄS ÄVEN: 8 spökhotell i Sverige

20210818-Alvastra-klosterruin-1500.jpgAlvastra klosterruin har en stark energilinje som sägs gå genom ruinerna.

Klosterruin med energi

Alvastra kloster vid Ombergs fot, grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Tiden var katolsk och adliga släkter donerade stora rikedomar för att få begravas i klostret som var i drift ända fram till 1500-talet.

Heliga Birgitta gjorde många och långa pilgrimsresor till Spanien, Jerusalem, Betlehem och Rom, men det var i Alvastra kloster som hon fick en av sina mest omtalade uppenbarelser. Här sägs energin vara mycket speciell, vissa påstår att en stark energilinje går genom ruinerna.

20210818-vadstena-helande-vatten-1500.jpgLåt kroppen flyta i en meditation, en stark upplevelse.

Vatten som helar

På Kloster Spa kan man koppla av med sprakande brasor och levande ljus och låta själen få ro. Att meditera i poolen är förtrollande, värm sedan kropp och själ i heta bad, både utomhus och inomhus. Här finns ångbad, saltvattenpool, utebubbelpool, örtbastu, ångbad med aromaterapi och egna fotbad. Vilrummen är många och varma, perfekt för örtte och färsk frukt eller varför inte ett glas bubbel? Det finns fina badplatser i och omkring Vadstena, både Hamnparken, Tycklingebadet, Järnevids friluftsbad och Vadstena camping har sandstränder.

Läs om boende & upplevelser i Vadstena!

www.klosterhotel.se

www.vadstenacamping.se

www.stocklyckevandrarhem.se

www.hedenskognojen.se

www.klostermuseum.se

www.vadstenaslott.com

www.pilgrimscentrum.se

Lämna ett svar

Till startsidan
Translate »