Den eviga frågan: AIK eller Djurgården

Idrottsklubben AIK ingår i Konungens ständiga beskyddarskap och han sitter med som hedersledamot i fotbollsklubben som vann Allsvenskan förra året.

Men huruvida det faktiskt är AIK som kungafamiljen brinner mest för är en klurig fråga. I en intervju med Kalmarposten från 2007, när kungen besökte Solliden på Öland, lät han under förtroende avslöja att han egentligen höll på Djurgården när det gällde svensk ligafotboll.

Djurgården är nya ledare

Inför starten på Allsvenskan var Djurgården långt ifrån toppen när experter och journalister diskuterade vilkasom kommer vinna serien i år. Förra året var det AIK som blev mästare och de flesta sa att det i år var Malmö FF:s tur. Men efter de första fyra omgångarna är det Djurgården som sitter på förstaplatsen med tre vunna matcher, en oavgjord och hela 10 poäng. Detta har de lyckats med trots att anfallaren Aiou Bajdi från Senegal, lämnade klubben för att spela i österrikiska Rapid Wien i februari. Enligt uppgifter till bet365 trivdes han väldigt bra i Stockholmsklubben, och han hoppas att han i framtiden kan komma tillbaka. Men först vill han utvecklas som spelare i Europa. Djurgårdens vinstodds vid betting på allsvenskan ligger på 6.00 och det är fortfarande Malmö FF som är favoriter, trots att de hittills bara har tagit 7 poäng.

Estelle visar vilka hon hejar på

Alla bernadottar födds in i Solnaklubben och flera av dem, och deras ingifta partners, är erkända AIK-fans. Prins Daniel har sedan länge, och långt innan han träffade Kronprinsessan, hejat på AIK och kärleken till laget har förts vidare till prinsessan Estelle. När kungen firade sin 72-årsdag förra året hade hon till och med målat naglarna i svart och gult, vilket de flest säkert känner till är klubbens färger. Media spekulerade, givetvis skämtsamt, om huruvida detta var en liten pik till morfar kungen.

Kungen har egentligen inte varit hemlighetsfull med att han hejar på Djurgården. Och det har inte hindrat honom från sina plikter till AIK och han gav dem sina varmaste gratulationer när de vann SM-guld förra året. Att kungen håller på Djurgården är egentligen heller inget konstigt. Under sin uppväxt gick han på internatskola på Östermalm, där de flesta är Djurgårdare, och AIK är den idrottsförening som kungahuset sedan länge har stöttat, vare sig familjemedlemmarna vill eller inte.

Nya frågetecken inför ett nytt VM

Kungafamiljen brukar ses på diverse idrottsevenemang, och fotbollsmatcher i synnerhet. Prins Daniel är den som på senare år har setts mest när AIK har spelat, men när det vankas landslagsspel är det ofta som resterande medlemmar i kungafamiljen sitter på läktarna. I år är det dags för ytterligare ett världsmästerskap i fotboll. Dam-VM arrangeras i Frankrike i juni och det förväntas bli det största mästerskapet för damer hittills. Biljetterna är redan slutsålda och kungahuset har ännu inte meddelat om de kommer att närvara vid någon av matcherna.

Den svenska kungafamiljen tillhör ett av de mest aktiva kungahusen i världen. De spelar tennis, åker skidor, rider, spelar golf och mycket annat. De främjar ett aktivt levnadssätt och både kungaparet, barnen och deras respektive har startat flera stiftelser för att främja just idrott.

Lämna ett svar