Allt du behöver veta om Bitcoin

Den svenska Bitcoin experten Linus Lovén har nyligen ställt upp i en intervju om Bitcoin där han ger en djupare förklaring om vad Bitcoin är, en artikel där både nybörjare eller insatte som vill fördjupa  får ta del av läsvärd information.

Många har säkert hört ordet Bitcoin? Men vad är det exakt? Hur börjar man handla och hur ser framtiden ut? Nedan förklarar vi kortfattat med utdrag från intervjun.

År 2017 Bitcoin ett riktigt hett samtalsämne och de första 50 digitala Bitcoins släpptes den 3:e januari 2009. Bitcoin, (av “bit” och engelska “coin” = mynt) och skaparen bakom kryptovalutan sägs vara Satoshi Nakamoto som troligtvis är en pseudonym.

Efter flera års intresse av Bitcoin och andra system där användaren äger processen så beslutade Lovén att konkretisera sina erfarenheter och kunskaper i boken: Bitcoin, en finansiell revolution. Sedan dess har han hållit i föreläsningar om bitcoin och hur det kommer förändra framtidens finansiella infrastruktur. Han har förutom bitcoin-intresset även intresse av fintech, det vill säga aktörer som kombinerar finansiella tjänster med modern teknologi.

bitcoin
Han bok om Bitcoin

I intervjun berättar Lovén:

-Under 2015 bodde jag i New York och spenderade mycket tid vid Bitcoin Centre. Vilket kan förklaras som en samlingsplats för allehanda bitcoin-nördar där tankar och idéer frodas och utbyts. Här samlades karaktärer från hela världen med den gemensamma nämnaren att bitcoin kommer ta över världen, och att flertalet inte förstått det bara, säger han.

Vidare berättar han i intervjun som SEO-företaget Topdog gjort i samarbete med Consector som på ett konkret vis guidar läsaren djupare i förståelse för Bitcoin. Att det är en finansiell infrastruktur som möjliggör direktkommunikation mellan två för varandra okända parter.

Exemplifierat: A kan skicka värde till B utan att en tredje part ska facilitera eller godkänna transaktionen. Den tredje parten är istället utspridd på alla de datorer som dedikerar kraft till nätverket. En enkel liknelse är att se bitcoin som “email för pengar”. På det sätt som email förändrade postväsendet kommer bitcoin förändra bankväsendet, berättar han.

Bitcoin har ingen centralbank som utfärdar Bitcoins till skillnad mot från andra valutor. Därför är valutan skyddad mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem.

Bitcoin den digitala kryptovalutan är en finansiell revolution som påverkar oss alla

Lovén fortsätter och säger att Bitcoin är för alla, även om man är en vanlig svensk löntagare med pensionsförsäkring eftersom den digitala kryptovalutan är del av en finansiell revolution som kommer påverka oss alla.

  • Jag tror dock att många människor fortfarande känner en barriär till hur man går tillväga för att köpa bitcoin. Men det är inte svårare än att handla med aktier eller något liknande. Vi är precis i början av den revolutionen och det kommer fortfarande ta några år till innan det märks, säger han.

bitcoin

I grafen kan man se intresset Bitcoin

Bildtext: Intresset för Biitcoin i Sverige ökar dramatiskt under 2017.

Linus Lovén, jämför Bitcoin fenomenet för det digitala guldet, en finansiell råvara som precis som guldet en gång i tiden fick värde. Det som är framförallt det som lett till att bitcoin-priset ökat är utbud och efterfrågan.

  • Bitcoin är skalbart, hållbart och finns i begränsad mängd. Fler människor inser bitcoins egenskaper, då köper fler människor, vilket leder till att priset då går upp, säger han.

Bitcoins egenskaper har lett till att många köper upp Bitcoin som en investering – “Bitcoin är inte mer bubbla än vad den svenska bostadsmarknaden är.” Priset på Bitcoin har under de senaste åren svängt kraftigt från 5000 USD, och att den i nästa stund kan vara nere på 3700 USD, det förklarar Lovén med att det beror på att marknaden fortfarande inte prisat Bitcoin. Även tillgängligheten på Bitcoin sätter marknadens värde då det idag endast finns 50 miljoner tillgängliga Bitcoin.

För och nackdelar med Bitcoin:

Fördelar Bitcoin

  1. Går inte att förfalska som det går med sedlar.

  2. Det finns inga mellanhänder, vilket betyder att ingen annan kan dra av på värdet eftersom överföringarna inte bevakas av någon bank eller myndighet.

  3. Fler och fler företag ansluter sig till valutan och godkänner bitcoin som betalningsmedel.

Nackdelar Bitcoin

  1. Lättare för kriminella att använda bitcoin för penningtvätt och betalning för kriminella aktiviteter, då det är svårt att spåra betalningen.

  2. Hög volatilitet vilket innebär att systemet svänger kraftigt och gör att den som gör vinst ena veckan kan förlora i nästa.

  3. Det kan te sig komplicerat att sätta sig in i hur Bitcoin-systemet fungerar.


Slutsatsen av Linus Lovéns svar är att den så kallade kryptovalutan, alltså den digitala valutan, helt definitivt är på framfart.

2 comments / Add your comment below

Kommentera