6 anledningar till varför ägg är nyttigt

Äventyret med hönan och hennes ägg

Inför påsk så måste jag bara få plocka ägg och jag älskar ägg från frigående höns.

1. Ägg gör att du lättare går ner i vikt/håller vikten

Ägg är rikt på protein (hela 7 gram!) vilket gör att du håller dig mättare under resten av dagen. Detta gör i sin tur att det blir lättare att motstå småätande och frestelser.

Komplettera därför gärna din nuvarande frukost med 1-2 ägg. Äter du havregrynsgröt till frukost kan du dessutom röra ner 1-2 äggvitor i den kokande gröten.

 

2. Ägg minskar risken för depression och benskörhet

Ägg är en viktig D-vitaminkälla. Något som är särskilt viktigt för oss som bor i Sverige under vinterhalvåret. Detta eftersom vi i vanliga fall får cirka 90 procent av vårt D-vitaminintag från solen. D-vitamin får du framför allt från ägg och fet fisk!

Dessutom är ägg en bra källa till järn!

3. Ägg gynnar imunförsvaret och ämnesomsättningen

Ägg är rikt på många vitaminer och mineraler. Bland annat mineralen selen som är en antioxidant som bland annat är bra för ämnesomsättningen, immunförsvaret och avgiftningen.

4. Ägg hjälper dig att hålla ett stabilt blodsocker

Ägg är en perfekt mix av näringsämnen, vilket gör det till det perfekta mellanmålet! Två kalla ägg i en burk i väskan funkar fint. Eller varför inte, en näringsrik mellanmålsmuffins gjord på ägg (se recept här)!

5. Ägg är inflammationsdämpande och smörjer leder

Ägg innehåller viktiga fettsyror med hög kvalitet. 40 procent är nämligen enkelomättad oljesyra (som är av samma typ som olivolja). Dessutom innehåller ägg livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte själv kan bygga. Idag finns det dessutom Omega-3-berikade ägg. Dessa ägg kommer från hönor som får fiskolja i fodret.

Vill du äta en inflammationsdämpande kost ska du i regel lägga till fler nyttiga fetter och grönsaker. Samtidigt som du tar bort sockret och det vita mjölet ur kosten. Denna kost sägs speciellt hjälpa personer med artros och reumatism, även om de flesta märker av stora positiva hälsoförändringar.

6. Ägg sänker det ”onda kolesterolet” i kroppen

Under 70-talet ansågs ägget vara en riktig hälsofara, och man skulle absolut inte äta mer än två ägg i veckan. Särskilt har gulan setts som den stora boven som varit proppfylld med kolesterol. Detta eftersom ett ägg innehåller hela 212 mg kolesterol.

Men idag vet man att kolesterolet i ägg bara höjer halterna av det ”nyttiga” HDL-kolesterolet i blodet – och omvandlar dessutom det dåliga LDL-kolesterolet till mindre farligt kolesterol.

Något som istället minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

 

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar