Musikaliskaakademien 500 år med kungaparet

Då har jag åter träffat några från kungafamiljen och denna gång Kung Carl Gustaf och drottning Silvia när de närvarade på Uppsala slott för  Musikaliskaakademien 500 år

kung carl gustaf rikssalen Uppsala slott
Här ser ni kung Carl Gustaf och här har vi inte klivit in i rikssalen ännu utan vi väntar på Drottning Silvia som var lite sen tillsammans med sin hovdam. Vi är i trapphuset och det var tomt och ekade. Bild: Maria Uppsala Magasinet Luthagsnytt
kungens hovmarskalk
Vi väntade nog ett tag på att Drottningen skulle hinna i fatt oss andra. Bakom mig står kungen hovmarskalk och kvinnan som talar med kungen är den som hade hand om själva kvällen och var konferencier.

Den kungliga musiken klingar i Uppsala 

  

I konserten 500 år av kunglig musik som arrangeras av Kungl. Musikaliska Akademien den 27 oktober i Rikssalen, Uppsala slott, framförs musik från Vasakungarna till idag i närvaro av DD. MM. Konungen och Drottningen. Just i Uppsala har många av Sveriges regenter varit musikaliskt engagerade: från Gustaf Vasa till 1800-talets Bernadotteprinsar. Konserten bjuder på 500 år av praktfull festmusik vid sidan av intim kammarmusik från de kungliga gemaken, bland annat hämtad ur den världsberömda s.k. Dübensamlingen vid Uppsala universitet. 

 

Under festkonserten framträder Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson vid sitt magnifika claviorganum – sannolikt världens enda kopia av Georg Friedrich Händels eget instrument från 1738. Uppsalas egna Orphei Drängar under ledning av Cecilia Rydinger framför musik av bland andra Anna-Karin Klockar som står för det senaste inslaget på kvällens musikaliska program – en musikalisk gåva i sångform från Kungl. Musikaliska Akademien till sin Högste beskyddare kung Carl XVI Gustaf, för att uppmärksamma hans 50 år på tronen.  

 

– Kungl. Musikaliska Akademien står historiskt i ett nära samspel med regenterna, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare. Under 1900-talet är inte kungligheterna lika aktiva på scenen som tidigare, men icke desto mindre har de varit engagerade åhörare.  

 

Vilken betydelse har Sveriges regenter haft för musiken? Och vad har musiken betytt för regenterna? I ett populärvetenskapligt seminarium samma dag kl 13.15 på Humanistiska teatern vid Uppsala universitet, undersöker ledande musikvetare den kungliga musiken.  

 

Läs om konserten här: www.musikaliskaakademien.se/kalendarium/kalendarie/500aravkungligmusikfestkonsertiuppsala  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *