Termer inom kryptovalutor och kryptomarknaden

Handlar du redan med kryptovalutor, vet du förmodligen att en hel ordbok finns med olika termer och ord som används inom marknaden. Detta gäller givetvis även aktiemarknaden och fondmarknaden. Det kan vara svårt att ha koll på alla ord, speciellt om du inte är erfaren inom handel och ekonomi. 

 

Det kan vara smart att börja läsa lite om kryptotermer, för att få en bättre koll på vad det faktiskt handlar om och så att du inte gör några misstag när du ska handla kryptovalutor. I denna artikel kan du läsa mer om kryptovalutor termer och ord som används inom kryptohandel. 

Kryptotermer och blockkedjeteknik termer 

Blockkedja eller blockkedjeteknik är en term som ofta används inom kryptohandeln. Detta är en slags teknologi inom mjukvaror som nästintill alla kryptovalutor har byggts upp på. En blockkedja använder P2P nätverk (peer-to-peer) av data noder som används för att verifiera ägarskap samt överföringar av kryptovalutor. Noderna är datorerna som finns med i nätverket, som driver en speciell mjukvara.  

 

Några synonymer för kryptovalutor är kryptomynt, digitala mynt eller polletter. Krypto polletter är inte menade att användas som en traditionell valuta. Istället är de kopplade till blockkedjor som t.ex. Ethereum. Detta är ett system som används för att utveckla “dApps” – vilket är decentraliserade applikationer. Kryptopolletter spenderas endast som en betalnings för just dessa blockkedjeplattformar. 

 

Kryptovalutor används för att sälja eller köpa olika tjänster eller produkter. Det går även att handla med kryptovalutor på handelsplattformar och verktyg som biticodes. De är menade att vara som ett substitut för traditionella valutor, som kallas fiatvalutor. Detta är t.ex. SEK, EUR, USD, NOK, etc. 

 

En annan term inom kryptovalutor är “hard fork”. Det var dessutom anledningen som Bitcoin Cash skapades. Här behöver minst 51% av noderna komma överens om att förändringen ska ske. Det fanns vissa i Bitcoins nätverk som ville utveckla tekniken för att effektivisera blockkedjan. De fick inte 51% av nodernas godkännande, då skapade en “hard fork” i denna blockkedja. Bitcoin separerades då till två mynt, den originella Bitcoin samt Bitcoin Cash. 

 

Vid varje tillfälle som blockkedjan i en kryptovaluta uppdateras, skapas en såkallad “fork”. Om detta sker och om en sida av denna “fork” fortsätter, kommer en helt ny kryptovaluta skapas. Det är just denna sidan som kallas för en “hard fork”. 

Ytterligare kryptovalutor termer 

“Altcoins” är en annan term som du kommer se när du handlar kryptovalutor. Detta är en term som refererar till alla andra digitala valutor än Bitcoin. Detta eftersom Bitcoin var den första kryptovalutan som skapades och alla mynt som blev skapade efter fick då termen “Altcoint”.  

 

“Smarta kontrakt” handlar om regler som är mjukvarubaserade. De kan användas för att utveckla applikationer. Smarta kontrakt är förstärkta och verifierade enligt P2P blockkedjan. dApps som skapas från smarta kontrakt refereras till applikationers om är decentraliserade. 

 

Det finns många fler termer inom kryptomarknaden, men dessa är de största termerna som används mest. Vill du lära dig fler kryptovalutor termer, finns många hemsidor online som har en kryptovaluta ordbok, där du hittar alla ord som används inom marknaden. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *