10 saker du borde veta om te

Vad är te egentligen och hur länge har det använts? Vad har vi för kunskaper när det kommer till te? Genom att hälla hett vatten över blad och knoppar från tebusken Camellia sinensis tillagar man den dryck som kallas te. Nu vet du det!

Koffeinet i te

Visste du om att de flesta teer (svart, grönt, oolong, och vitt) kommer från plantan Camellia sinensis och har koffeinet naturligt i sig. Örtteer består av torkade örter, frukter eller blommor som kamomill eller echinacea. Rött te som härstammar från en sydafrikansk växt, innehåller inte heller koffein, smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge. Det beror på att rooibos inte innehåller lika mycket antioxiderande polyfenoler som te från tebusken.

Visste du om att i Sverige dricker man mest Roobios och Chai te?

Hur kokar man olika teer?

Grönt och vit te kräver en vattentemperatur på minst 65 grader, medan det starkaste teet, det svarta, behöver kokande vatten på 100 grader.

Brygga teet kallt

Kallbryggning är en långsammare process som minskar risken för bitterhet vilken orsakas av att man bryggt/låtit teet dra i vatten för länge. Det fungerar bäst på te med lösa blad, liksom vissa oolong- och örtteer.

Slipp gula tänder

Många stora tedrickare kan få problem med bruna tänder (precis som kaffedrickare), men det går att undvika genom att tillsätta mjölk i teet.

Para ihop rätt te med rätt tilltugg

En del snacks passar bättre till vissa teer än andra. Grönt te till exempel passar bra ihop med subtila smaker så som kycklingsallad och smörgås med krasse, medan svart te gifter sig bättre med smakrikare livsmedel som choklad och rött kött.

Allt du kan göra med en använd tepåse hör och häpna

När du druckit te ska du inte kasta tepåsarna. Återanvänd dem i blomvattnet då det förhindrar svampinfektioner. Du kan även använda gamla tepåsar för att avfetta smutsiga grytor och kastruller. Lägg i några påsar i varmt diskvatten ihop med det som är smutsigt och se hur det som satt fast lossnar enkelt med hjälp av en disksvamp.

Grönt te och sjukdomar

Medicinska studier har visat att grönt te kan hjälpa till att ta kål på orala (munhåla) cancerceller, förbättra hjärnröntgen hos cancerpatienter och avvärja prostatacancer. Det kan till och med komma att bli en del av en alternativ cancerbehandling framöver. Grönt te ger nämligen inte samma bieffekter (hårlossning och försvagat immunsystem), som kemoterapi som dödar både friska och sjuka celler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *