Odla dina egna kryddväxter

Att odla egna växter är något av det mest avslappnande och givande som finns att pyssla med. De allra bästa växterna att odla hemma har, enligt många, två egenskaper – de är lättskötta och ätbara. Det är därför många har fastnat för att odla sina egna kryddväxter. Här kommer därför lite matnyttiga tips för dig som vill prova på detta själv.

Välj dina favoriter

Visst är det härligt med kryddor som också är vackra växter, men eftersom du ska använda dem i matlagningen så blir det bäst om du väljer efter dina smaklökar. Om du saknar inspiration så rekommenderas att botanisera hos Impecta – det kan få det att vattnas i munnen.

Gillar du stark mat? Vad sägs om ett par sorters chili. Är du ett fan av bakning? Satsa på fänkål och anis. Älskar du svensk sommarmat? Då skulle gräslök och persilja passa perfekt för dig. Föredrar du nåt att använda till att göra te? Testa citronmeliss eller mynta. Välj det du gillar helt enkelt.

Var och när kan du odla?

Om du har en trädgård och vill ha dina kryddväxter ute så är det ganska noga att följa instruktionerna på fröpåsen. I princip måste du sätta frön och driva upp plantor inomhus innan sommaren för att de ska klara sig. Det beror lite på var i landet du bor och hur vädret och temperaturen är just för tillfället.

Men – och nu kommer det bästa – om du vill ha en liten köksträdgård inomhus så kan du testa dig fram lite mer. Du kan lyckas med det mesta, nästan lite närsomhelst under året, om du har tur och lite handlag. Dessutom är det härligt att ha lite fräscha och egenhändigt odlade kryddväxter på köksbänken. De kommer bli mycket snyggare än de lite trötta örterna som man köper i butik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *