Ängsyra är ätbara i små mängder

Sponsrad inlägg i samarbete med veterankraft

När jag var i Skåne så såg jag massor av växten ängsyra på vägkanter och ängarna.

Jag har haft besök av Janet, Camilla och Peter då dessa ska följa med mig på mina pressmöten i höst. Jag trivdes verkligen med dessa människor och ser fram emot hösten. Vi kommer åka i trupp från Uppsala till Stockholm på våra möten.

Nästa vecka är jag på massor av möten, 2 möten per dag.

Ängssyran har i århundraden odlats av människan. Dess blad kan användas puréeade i soppor och redningar eller hela i sallader. Den odlade varianten av ängssyra, också kallad trädgårdssyra, är mildast. De vildväxande varianterna har en skarpare smak, på grund av den högre halten av oxalsyra. Denna höga oxalsyrehalt skyddar den mot sniglar och snäckor. Oxalsyra är giftigt – små mängder ängssyra är ofarligt, men vid större intag kan den vara dödlig. Växten har använts av samerna för att syra mjölk för att få den mer hållbar.

Har du en trädgård och behöver lite hjälp på vägen?

Du kan få trädgårdshjälp så att du kan odla vad du vill och även få hjälp med att hugga ned de träd dvs trädbeskärning som du tror att du vill få bort. Det kan vara träd som är skadade eller bara mest står i vägen. För står de i vägen så ska du inte lägga energi på att försöka såga ned själv eller försöka fälla dem själv. Du kan göra illa dig och det bästa är ju att det finns hjälp att bli av med de träd du verkligen inte behöver. Vad du sedan kan göra med trädet är att du kan hugga den i mindre delar för att göra små möbler till dina barn eller så kan du använda dem till spisen. Du kan också använda veden till att lägga in i en kamin för att värma dig på vintern. Ja det finns så mycket man kan göra med vet. Själv har jag lite ved hemma för att jag har den i en låtsas brasa som inte har riktig eld utan det är bara på låtsas.

Helst av allt vill man ju ha en riktig spis och riktig trädgård med riktiga träd utanför sitt hem. Detta kan man nu ordna nu när det finns trädbeskärning man få hjälp med. Detta är fantastisk bra att veta att det finns all typ av hjälp oavsett vart ditt hus finns. Glöm ej plantera sedan nya träd på platser där du vill att träden ska befinna sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *