Microsoft öppnar tre stycken datacenters i Sverige som endast använder grön energi

Microsoft har startat en serie av data centers på tre olika ställen i Sverige som endast använder sig av grön energi, genom ett samarbete med Vattenfall AB.

Dessa svenska datorhallar som täcker nästan 900 tunnland, är den senaste innovationen av Microsoft. Säger säger Noelle Walsh i en intervju, som driver Microsofts infrastruktur: “Vår plan är att ha Sverige som en av de största i Europa, motsvarande Dublin och Amsterdam. Nästan alla länder i hela världen vill ha en uppsättning av datacenter just nu.” 

Denna ökande växt i en energihungrig tjänst, betyder en ökande exponering till de stora prissvängarna, enligt Walsh. Även om energikrisen kostar Microsoft “hundra miljoner dollar inom ett år”, kommer förändringen till förnybar el hjälpa gaspriserna. Dessutom är det ett mål för företaget att bli helt koldioxidnegativ framtill 2030. 

“Vi fokuserar verkligen på hur vi kan bygga data centers på ett sätt som följer vårt koldioxidnegativa mål”, sa Microsoft Miljöchef Lucas Joppa. Som en del av detta, behöver de centers först ha back-up generationer som körs på diesel och som innehåller minst 50 % förnybar råvara. Dessa svenska centers samarbetar med klienter som Svenska Handelsbanken AB och PostNord AB. 

En industri som är attraherad av sådan teknologi är de verksamheter som minar kryptovalutor, vilket behöver enorm energi för att kunna lösa kryptiska lösningar och därefter få tillgångar som belöningar. Denna “proof of work” metod har väckt upprördheter från Sveriges finansinspektion, som nu kräver ett EU-omfattande förbud mot sådana metoder. 

Kryptovalutor har sett en enorm utveckling under de senaste åren och vi lär förmodligen se många fler verksamheter både använda och investera i kryptovalutor. Ta en titt på sidan vad är Bitcoin Code app? för att lära dig om att börja investera i dessa digitala tillgångar. 

“De två största kryptovalutorna, Bitcoin och Ethereum, har beräknats använda dubbelt så mycket elektricitet under ett år som används i hela Sverige,” skrev Erik Thedeen, chef för Sveriges FSA i Dagens Nyheter.  

Microsoft ville inte kommentera om specifika klienter från denna industri, men sa att betalda användare behöver följa en policy för acceptabel användning. Företaget “delar branschens oro angående kolintensiteten i beräkningsresurser som krävs för krypto brytning”. 

Vi får se hur detta utvecklas i framtiden och hur EU kommer hantera denna höga energikonsumption. Det finns i alla fall en sak som är säker, kryptovalutor kommer fortsätta att växa och bli mer och mer vanligt i den verkliga världen. Vi kan se en enorm ökning i popularitet när det gäller digitala tillgångar och med tanke på vår snabba tekniska framgång de senaste åren, lär vi se många nya förändringar på hur den ekonomiska strukturen ser ut. 

Fler och fler har börjat få upp ögonen för Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor. Ju mer personer och företag väljer att investera i en kryptovaluta, desto högre kommer värdet växa. När investerare väljer är sälja en specifik kryptovaluta, kommer värdet sänkas. Är du själv intresserad av kryptovalutor, se till att dela med dig av investering i digitala valutor till dina vänner och familj, vi vill inte att någon ska missa detta tåg! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *