Så får du kommunen som kund

En bra ingång till det offentliga som kund kan vara att satsa på direktupphandlingar

Offentlig upphandling. Bara ordet kan verka avskräckande formellt och krångligt. Särskilt för den som precis satt igång sitt företag eller driver en mindre verksamhet. Men tänk en stund bort lagar och paragrafer och se i stället på vilka möjligheter som finns. Om man slår ihop allt som stat, regioner och kommuner köper under ett år från företag rör det sig om svindlande belopp. Cirka 870 miljarder kronor. Det är en femtedel av Sveriges BNP.

Magnus Johansson, Företagarnas expert på konkurrens och offentlig upphandling. Foto: Oskar Omne.

− Man kan konstatera att här finns det pengar att tjäna, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.

Kommunerna är stora uppköpare

Inte minst kommunerna är stora inköpare. Det gäller både stora som små kommuner. Även de minsta kommunerna, som till exempel Ragunda i Jämtland, är en kraft att räkna med. Ragunda köpte in varor och tjänster för nästan 72 miljoner kronor och nästan en fjärdedel av inköpen gjordes av småföretag. Störst andel inköp från småföretag står Trosa för med drygt hälften av totalen på drygt 530 miljoner kronor. Uppgifterna kommer från statistik som forskningsföretaget Tendium tagit fram på Företagarnas uppdrag. I sammanställningen Kommunernas inköp från små och medelstora företag kan man själv se hur kommunerna gör sina inköp.

− Totalt sett köper kommunerna in från små och medelstora företag för 137 miljarder kronor per år, säger Magnus Johansson. 

Börja med direktupphandlingar 

Hur bär man sig då åt för att få kommunen som kund?

Magnus Johansson tipsar om att satsa på direktupphandlingar. Det är ett inköp som en kommun kan göra som inte är lika formbunden som en regelrätt offentlig upphandling.

– Direktupphandlingar är en förträfflig möjlighet att komma in på marknaden, att lära sig hur det är att bli leverantör till kommuner och andra myndigheter, säger han.

Vissa kommuner annonserar sina direktupphandlingar på webben eller i en annonsdatabas som kommunen länkar till. Vissa kommuner publicerar även en upphandlingsplan som gör att leverantörer får en överblick om vilka upphandlingar som kommunen avser att annonsera under kommande år. Detta är mycket uppskattat av leverantörer som då kan se till att de har kapacitet att lämna anbud när kommunens behov annonseras.

– Prata med kommunens inköpsavdelning eller den inköpsansvarige och berätta vilka varor och tjänster som du kan erbjuda. Till skillnad från offentliga upphandlingar så finns det inga begränsningar när det handlar om direktupphandlingar. Det är bara att prata på, säger Magnus Johansson.

Stora möjligheter 

Eftersom det inte finns krav på kommunerna att annonsera direktupphandlingsköp kan sammanställningen Kommunernas inköp från små och medelstora företag ge en bra orientering om vilka branscher och vilka summor det handlar om.

– Det stora mörkertalet ligger framförallt gömt i den stora mängd köp som görs men som aldrig behöver upphandlas och det är där vi nu riktat ljuset med vår sammanställning, säger Magnus Johansson.

Så oavsett om du säljer kanelbullar eller bygger vägar finns det all anledning att titta närmare på hur du kan göra bättre och större affärer.

Kommunernas inköp från små och medelstora företag:

https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/rapporter/2021/kommunernas-inkop-fran-sma-och-medelstora-foretag/

Företagarpodden #187: Offentlig upphandling – en guldgruva:
https://www.foretagarna.se/foretagarpodden/2019/september/foretagarpodden-187/

Företagarna LIVE om Offentlig upphandling

https://www.foretagarna.se/foretagarna-play/2019/november/foretagarna-live-om-offentlig-upphandling/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *