Att tänka på vid belysning av tavlor

Vi väljer vad vi vill ha på våra väggar utefter personligt tycke och smak. En tavla sätter personlig prägel och ger karaktär till rummet. Ett vanligt misstag som många gör är att inte lyfta fram konstverket med hjälp av rätt belysning. Genom några knep kan man faktiskt förändra intrycket i ett helt rum, men något så enkelt som tavelbelysning. 

Kanske gillar du moderna posters eller så är tavlan som släktingen har målat en favorit i ditt hem. Oavsett vad du gillar att hänga på väggarna är belysning till dina tavlor något som lyfter fram och förstärker intrycket.  Tavelbelysning är ett sätt att förhöja upplevelsen av rummet och den diskreta tavelbelysningen ger ett fint intryck av tavlorna. En del använder sig av spotlights för att belysa tavlorna, men risken är att man får oönskade reflexer och ibland bländning när man belyser tavlan från en motsatt vägg eller från taket.

Använd belysning för att belysa dina konstverk. När du använder tavelbelysning så lyser du upp din tavlas motiv samtidigt som lampan avger ett fint sken i rummet. Så när det blir mörkt på kvällarna så framhävs tavlorna på ett magiskt sätt och tavlorna får ett helt nytt sätt att ses. Det bästa av allt är att tavelbelysningen inte kommer att störa dig utan ge dig en bättre rumsupplevelse.

Tänk på det här när du funderar på tavelbelysning

  • Fäste – vill du kunna fästa tavelbelysningen i ramen eller i väggen?
  • Färg – välj gärna samma färg på din tavelbelysning som färgen på ramen till din tavla för ett renare intryck.
  • Rätt typ av ram – antireflex-glas är ett glas som har behandlats speciellt för att undvika reflektioner som kan uppstå när ljuset studsar mot glaset, ett väldigt bra alternativ vid belysning. 

Funderar du på om din favorittavla skulle göra sig med belysning? Hos en ljusbutik kan du få rätt hjälp för dina önskemål. Här får du hjälp att leta fram belysningsarmaturer efter eget tycke och smak samtidigt som kunskapen finns gällande funktion och design och hur du kan ge ditt hem en trevlig belysning. 

Ljusdesign skapar över lag magi i hemmet och en viktig faktor för att skapa en trivsam miljö är att se till att ha en bra ljussättning. Oavsett om det gäller utomhusbelysning på din uteplats eller inomhusbelysning i ditt hem, så är det viktigt med bra ljussättning. Detta bidrar till hela hur känslan ska vara i ett rum. Du kan enkelt och med rätt hjälp få till en trivsam miljö som du kanske inte trodde var möjlig. Om du tar hjälp av en belysningskonsult får du rätt hjälp från personer som har passion för belysning. Hur mycket hjälp och vad du vill ha hjälp med är upp till dig, du kan få skisser eller färdiga förslag på ljussättning. Som i så många andra fall, ta rätt av personer som kan för att få det bästa resultatet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *