Ofvandahls hovkonditori i Uppsala

Mitt absoluta favoritcafé har alltid varit Ofvandahls hovkonditori.

Jag har även jobbat här för länge sedan när jag nyligen hade flyttat hemifrån.

Innan jag var där och fikade med min man så lämnade jag svägerskan Sibylla och hennes två döttrar på Bärlinge badplats. Just söndagar så verkar alla vara lediga och alla jag umgås med ringde och ville hitta på något. Söndagar för mig är heliga för det är den enda dagen min man är ledig och honom byter jag inte ut med någon annans sällskap.

Så har det nästan varit i hela äktenskapet att vi knappt har tid för att umgås. Jag tycker min tid på jorden är värdefull och skulle inte lägga tid på pengar utan lägger hellre tid på att umgås.

HISTORIA

Ofvandahls historik

Sverige, i mitten av 1800-talet, ett land i förvandling. Över hela riket drog rallare järnvägar samtidigt som hästdragna diligenser rullade på knaggliga gatstenar och leriga vägar. Emigrationen till Amerika var i full gång. Industrialismen drog landsortens människor till städerna och i Ofvandahls by i Stora Tuna socken i Dalarna föddes 1848 Erik Andersson (sedermera Erik Ofvandahl).

Oskar II

Oskar II blev kung 1872 och några år senare, 1878, inledde den unge Erik Andersson sin bana som sockerbagare i metropolen Sala. I Uppsala skrives sockerbagarhistoria då en rörelse kallad “Erik Andersson Konditori och Damkafé” startas. Den stora frågan, strax innan sekelskiftet var, vad är ett damkafé?
Erik A. förklarade i pressen följande “ett första klassens serveringsställe så rangerat att Damer och Herrar trivas gott”. Två år senare flyttades konditoriet till den nuvarande adressen på Sysslomansgatan, namnet var då Kafé Dahlia.

Nobelprisen

1901 var året då Nobelprisen för första gången delades ut och också året då Erik Andersson ändrade sitt namn till Erik Ofvandahl efter hembyn i Dalarna. Konditoriets nya namn blev Ofvandahls konditori.
1905 upplöstes unionen mellan Sverige och Norge. 1914 bröt första världskriget ut och det pågick till 1918.
1919 ansågs tiden mogen för kvinnlig rösträtt i Sverige!
Några år in på 1920-talet rullade den första Volvobilen av monteringsbandet och det första Vasaloppet mellan Sälen och Mora åktes (på skidor).

Depression

Europa under 1930-talet, missnöje, depression och tummelplats för allehanda idéer. Nazismen växte sig stark under det att Ofvandahls firade 50-årsjubileum. Ivar Kreuger fick med ett pistolskott hela världen att darra. Banker gick omkull och konkurser stod som spön i backen. När sedan Hitler 1939 beordrade sina arméer att gå in över Polens gränser tyckte Erik Ofvandahl att det fick vara nog och överlät med ålderns rätt konditoriet till sina döttrar Anna och Ragnhild. 1949 avlider Erik Ofvandahl, 101 år gammal!
“Natten då Sverige stod still”, en sommarnatt 1959 boxades Ingemar Johansson om tungviktstiteln och vann K.O. Det bakades extra många tårtor på Ofvandahls den morgonen. 1967 går Sverige trots envist politiskt vänsterstyre från vänster till höger i trafiken. Med spänning följer man högertrafiken från de Ofvandahlska fönsterborden.

Karin Boye

Regeringschefer över hela världen höjer i vördnad sina kaffekoppar för att 1985 hylla det 100-åriga konditoriet.
Ett nytt sekelskifte står för dörren. Ofvandahls Konditori som sett och upplevt så mycket under sitt rika liv vet att förändras med grace. Tider komma och gå men Ofvandahls bestå. Här har Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe. Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna. Politiker, ärkebiskopar och snickare. Alla har de varit på Ofvandahls konditori.

De som du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *