Mat som kan skydda dig

Jag själv tror inte ett dyft på det som står nedan. För er som tror så kan ni läsa vidare.

När det gäller forskning om mat och dess påverkan så finns det mycket information om vad som är bra för oss. Det finns tydliga fakta om att viss mat har ett samband med sjukdomar respektive god hälsa och det tycker jag är intressant. Om vi kan bli friskare och stärka vår hälsa genom mat så är det livsviktigt, eller hur?

Det jag ska skriva om nu är hur vi kan äta oss till en bättre hälsa. Vår kropp är fantastisk till att läka och börja ”ta tag” i det som är bra för oss, om vi bara ger den rätt förutsättningar. Det innebär att du redan nu kan redan påverka din hälsa genom små förändringar, oavsett hur du levt innan. Jag vill gärna skriva om antioxidantens betydelse för oss alla.

Antioxidanter finns i mat och flera ämnen fungerar som antioxidanter, så som vitamin A, vitamin B5, vitamin C, selen, vitamin E samt riboflavin. Det är även så att koppar, zink och mangan har en stor betydelse för de ingår i olika sammankomster med antioxidantens effekt. Alla dessa arbetar och håller ihop. Det bästa är att vi får i oss alla sorterna för att få den bästa effekten, men kan vi få i oss några av dem dagligen, har det en otroligt positiv effekt på vår hälsa.

Våra kroppar kan producera antioxidanter själva, men den produktionen minskar redan i 25-års åldern enligt forskning. Därför ska vi tillföra det via mat och dryck, för vår kropp behöver det.

Fria radikaler förstör och skadar kroppens celler. Antioxidanter, förklarat på ett enkelt sätt, vaktar och oskadliggör dem. Om vi ger kroppen tillräckligt med antioxidanter så håller vi dessa fria radikaler på låg nivå och det är ju toppen!

En upptäckt som gjorts är att antioxidanter även kan avgöra om en viss sorts gen som vi bär på ska ge upphov till att vi blir sjuka eller inte. Vissa gener är kopplade till sjukdomar som cancer, diabetes, Parkinson med flera. Det många inte vet är att genen inte behöver ställa till med något besvär om den inte sätts igång. Det som aktiverar gencellerna är fria radikaler. Om vi då kan ge kroppen antioxidanter, kan genen förbli ofarlig och passiv.

Rikligt med antioxidanter finns i frukt, bär och grönsaker. Välj alla färger så får du i dig stora mängder av det goda. Du kan också läsa på om vilka frukter och grönsaker som gör mest nytta. Ge din kropp de bästa förutsättningarna, det är ganska lätt och det är gott! Bli medveten och njut av din mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *