Fika i stället för att resa för miljöns skull

Hur viktig är inte miljön för oss alla som bor på denna planet? Tack vore Coronan så har miljön blivit bättre då folk inte har kunnat resa lika mycket med flyg. Folk har fått stanna hemma och då endast kunnat gå på café som inte är så välbesökta.

Som privatperson kan vi göra mycket för miljön tex inte resa när det är semester utan låta vår semester ske på ett café i närheten. Själv älskar jag gamla caféer och därför tipsar några här nedan. Som företagare kan man också göra mycket för miljön tex de företagare som driver nedan caféer  Det som är viktigt för företagare är att de ska se till att det finns miljövänlig och effektiv vattenrening för industri och företag.

Uppsala har två caféer som är riktigt gamla det är Ofvandahls hovkonditori som är från 1987 och så har vi Guntherska hovkonditori. Det var Guntherska som gjorde tårtan till prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. En av dem som gjorde tårtan var en galen människa som startade eget i Uppsala. Jag fick intervjua henne och hon var otroligt arg över att ha jobbat gratis åt kungafamiljen och var otroligt dömande mot allt och alla.

Sundbergs konditori – grundat 1785

Stockholms äldsta konditori ligger på Järntorget 83 i Gamla Stan. Men det har inte alltid legat där. Sundbergs konditori grundades 1785 och låg då vid korsningen av Drottninggatan och Klarabergsgatan, där Åhléns City ligger i dag. Det var Gustaf Adolf Sundberg, konditor och sockerbagare, som grundade konditoriet. När han 1793 blev utnämnd till hovkonditor flyttade han konditoriet till Gamla Stan, där han redan bodde. Fram till 1944 ägdes konditoriet av släkten Sundberg, sedan såldes det. Kaféet finns fortfarande kvar på samma plats i Gamla Stan och omnämns som Stockholms äldsta konditori. Sundbergs andas dåtid med en gammaldags inredning och atmosfär. Här kan man köpa smörgåsar, kaffe och vackra bakverk. Priserna är relativt höga, så hit går man för att sitta ner en stund och känna historiens vingslag.

Broqvist Konditori – grundat 1876

Sveriges äldsta konditori, som fortfarande drivs inom samma släkt, är Broqvist Konditori i Växjö. Konditoriet grundades 1876 och drivs nu av fyra systrar i den femte generationen. Det var Johan och Johanna Broqvist som startade verksamheten, och innan konditoriet öppnade gjorde Johan sitt gesällprov i Österrike. Där gjorde han en bakelse som hyllning till den franske kejsaren Napoleon. Bakverket blev den kända Napoleonbakelsen. Förutom Napoleonbakelsen kan man beställa mjölkfralla, Smålandskringla eller citrontårta här – gjorda på gamla recept från konditoriets begynnelse. Vill man ha ett modernare bakverk så är chokladbollarna, hallon- och passionsmoussetårtan och landgången bästsäljare. Konditoriet ligger central i Växjö, på Kronobergsgatan 14.

Sjöholms bageri – grundat 1876

På Storgatan 58 i Ängelholm finns Sveriges äldsta bageri. Det har legat på samma plats sen starten 1876. Fokus ligger på brödet som har bakats i stenugn i över 130 år, men här går det också att få sig en fika. Bageriet erbjuder tårtor, bullar, wienerbröd och andra bakverk. För den som älskar lakrits finns bakelsen “Lakritsdröm” med glutenfri chokladbotten täckt av björnbär och lakritskola. Under julskyltningen i Ängelholm kan man också njuta av Sjöholms egna saffranssemla.

Ahlströms konditori – grundat 1901

I Göteborg finns det klassiska kaféet Ahlströms konditori från 1901. I salongen på Korsgatan 2, eller på innergården om vädret tillåter, kan man njuta av diverse bakverk. Numer finns även en vegansk bakelse i standardsortimentet. Bakelsen består av en chokladbotten täckt av ett lager mangopannacotta, ett lager chokladmousse och färska bär. Den veganska bakelsen behöver beställas en dag i förväg.

Nya Konditoriet – grundat 1927

Ett av Norrlands äldsta konditorier är Nya Konditoriet som ligger på Kungsgatan 57, i centrala Umeå. På gatuplan, ut mot Umeås paradgata, ligger butiken där du kan köpa kakor, bullar, kransar och matbröd. Om du är sugen på choklad så finns även ett 20-tal pralinsorter att välja på. Det går också bra att sitta ner och fika på Nya Konditoriet. En trappa upp ligger serveringen – marmortrappan leder upp till en historisk miljö. På Nya Konditoriet, eller NK som kaféet kallas, håller bakverken hög klass. Chefen för konditoriet, Jessica Sandberg ingår nämligen i det svenska Konditorlandslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *