Skapa en egen logga för ditt företag

Att starta ett eget företag är vanligen förenat med kostnader och utgifter. Inte sällan utgörs dessutom de första månaderna eller åren av hårt arbete och i många fall låg lönsamhet. Många egna företagare får till en början sitta på flera stolar samtidigt för att spara in kostnader och för att få företaget lönsamt.

Även små kostnader kan ha betydelse för den som startar sitt egna företag. I det här inlägget går jag igenom vad du ska tänka på för att skapa en egna logga vilket numera är ett populärt alternativ för nystartade företag som vill undvika onödiga utgifter.

Innan du designar på egen hand

Det finns idag flera tjänster på nätet som du kan använda dig av för att på egen hand göra en logga kostnadsfritt. Vissa av dessa tjänster kommer med en eller flera begränsningar. Man gör därför klokt i att välja en tjänst som kan förväntas ge ett dugligt resultat innan man sätter igång med sin logga.

Flera av de program som finns att tillgå gratis på nätet ger helt enkelt gratisanvändare så pass begränsad tillgång på funktionalitet att många känner sig tvingade att betala för att få tillgång till hela systemet i fråga.

Exempel på begränsningar kan vara att endast ge gratisanvändare möjlighet att skapa och ladda ned sina loggor i lågupplöst format. En annan vanligt förekommande begränsning kan exempelvis vara att du som gratisanvändare endast får tillgång till ett mindre utbud av designmallar, kulörer eller fonter.

Självfallet är det här ett sätt som förekommer bland flera logotypverktyg i syfte konvertera användare till kunder för att tjäna pengar. Genom att betala kan användare helt enkelt få tillgång till en bättre tjänst som typiskt innebär utökat utbud av mallar, symboler, fonter etc.

Betaltjänster på nätet som riktar sig till egna företagare som på egen hand vill utforma en billig logga kostar ca. 200-300 kr. Det innebär i princip att du kommer upp i en kostnad som inte ligger lång från en proffsdesignad logga som kan beställas från ca. 400-500 kr.

Med andra ord, om du ändå ska betala ca. 200-300 kr för en logga som du på egen hand designar; då kan det var värt att överväga att istället betala lite mer så får du jobbet utfört av ett proffs istället.

Ska du däremot skapa din egna logga, se då till att du får den gratis. Se dessutom till att du väljer ett verktyg som är tillräckligt bra så att du känner dig nöjd med resultatet och får en fullgod logotyp som du faktiskt känner dig stolt över.

Ditt företags identitet

Loggan är extremt viktig för att du på sikt ska kunna bygga ett starkt varumärke. Samtidigt behöver inte din logga vara särskilt märkvärdig. Många välkända och framgångsrika företag använder väldigt enkelt designade logotyper. (IKEA, ICA, Mcdonalds etc.)

Du kan alltså på egen hand skapa en gratislogga som är “Good enough”. När ditt företag börjar växa i antal kunder och ökad omsättning kan du helt enkelt byta ut din logga mot en proffsdesignad logga.

För att ditt varumärke inte ska skadas om och när du vill byta ut din logga är det viktigt att du skapar din logga med viss eftertanke redan från början. Ditt val av färger bör exempelvis korrespondera med färger som du använder i andra kanaler där ditt företag förekommer. Det kan vara din företagshemsida, webshop eller fysiska butik.

Självfallet är det även viktigt att du funderar över vad du vill förmedla med din logga och hur du vill att din målgrupp och även andra intressenter ska uppfatta ditt varumärke?

“Less is more”

En logga som man designar på egen hand via en gratistjänst bör inte vara för komplex. En generell rekommendation är att inte använda för många färger, symboler eller teckensnitt i logotypen.

 

En logga med en okomplicerad design är för det första enklare att på egen hand designa på ett snyggt vis, dessutom kommer det med stor sannolikhet vara enklare att byta ut loggan längre fram, utan att bytet får för stor påverkan på ditt varumärke.

 

Så vilka tjänster ska man använda för att designa en logga kostnadsfritt för att få hyggligt resultat?

 

Designverktyg för att skapa logga gratis

Shopify Logo Maker – Hatchful

Hatchful är en gratistjänst som inte erbjuder användare vare sig betaltjänster eller premiumpaket. Hatchful är nämligen E-handelsplattformen, Shopifys logoverktyg, som tagits fram av Shopify för att entreprenörer och startups ska få upp ögonen för Shopifys plattform.

 

Hatchful ger användare färdiga mallar för att skapa egen design. En fördel med Hatchful är att du som användare har möjlighet att ladda ned din logga i flera olika format. Du får exempelvis din logga i anpassat format och upplösning för att användas på Instagram, Facebook, Linkedin etc. Förutom logga får dessutom en s.k. “favicon” som är anpassad för att användas på din företagshemsida eller webbutik.

 

Canva

Canva är en suverän onlinetjänst som utöver program för att skapa logotyper, även kommer med en rad olika designverktyg som kan användas gratis. Som gratisanvändare får du exempelvis tillgång till upp till 1 GB molnlagring. Det kanske inte låter som så mycket men 1 GB räcker faktiskt till en hel del för mindre företag som vanligen endast har behov av att designa och lagra ett fåtal filer.

 

Canva kan vara ett bra alternativ för startups som exempelvis har flera anställda som vill kunna komma åt och dela filer med varandra. Förutom Canvas logotypverktyg kommer du även åt mallar och designverktyg som kan användas gratis för att skapa exempelvis visitkort, infographics och trycksaker.

Wix logo maker

Wix är i grund och botten en plattform för att skapa webbshoppar och hemsidor. På motsvarande sätt som Shopify har Wix även tagit fram ett gratisverktyg för att attrahera nya kunder till att använda plattformen. Wix logo maker kan dock användas gratis oavsett om du skapat din företagshemsida eller webshop med annan plattform eller om du helt enkelt endast vill skapa din logga i något annat syfte.

 

Programmet skiljer sig inte nämnvärt från Hatchful och bör ses som ett fullgott alternativ om du exempelvis inte skulle vara nöjd med de designmallar som finns i Hatchfuls utbud av mallar.

 

Photoshop

Photoshop är en mer avancerad tjänst än ovanstående alternativ. Du bör alltså vara väl insatt i hur man använder Photoshop innan du ger dig på att skapa en egen logga med det här verktyget. Då andra sidan får du en mycket större flexibilitet än något av de ovanstående verktygen för att skapa logga.

 

Photoshop är ett proffsverktyg och har därav en relativt hög kostnad (ca. 400 kr/mån). Photoshop erbjuder dock en gratis testperiod om 7 dagar, vilket är mer än nog för den som vill skapa en logga, förutsatt att man har viss erfarenhet av att använda programmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *