Carl von Linné Uppsala egen kändis

I dag är jag på väg till Stockholm för några ärenden. Jag har varit på tarot vägledning som jag kommer dela med mig om i bloggen.

Jag har massor av samarbeten på gång och vilar inte denna sommar alls.

Mötet förra veckan kan ni se nedan vi var ca 30 personer då man ej får överstiga 50 personer nuförtiden.

franchisetorget uppsala

Här delar jag med mig om turismen i Uppsala

Linné

Carl von Linné var 1700-talets svenska vetenskapliga superstjärna och upphovsmannen till den moderna botaniken. Ingen stad värnar arvet efter honom bättre än Uppsala.

Linnés hem och trädgård

Kliv rakt in i Linnés värld på Svartbäcksgatan 27, hans hem i stan som numera är Linnémuseet och Linnéträdgården. Här gjorde han merparten av sitt arbete och är den plats som tydligast speglar Linnés ovärderliga vetenskapliga gärning. Trädgården återger hur hans trädgård såg ut när han levde. När den återställdes på 1900-talet följde man Linnés noggranna anteckningar, skisser, avhandlingar och brev för att plantera rabatterna enligt hans sexualsystem. Varje del av trädgården fyller ett vetenskapligt och pedagogiskt syfte och här odlas bara växter som man vet att Linné odlade.

Linnés sommaridyll

En dryg mil sydost om Uppsala ligger Linnés Hammarby, familjen Linnés sommarhem. Det är idag en av Sveriges bäst välbevarade 1700-talsgård med hus, trädgård och vackra omgivningar. Hit flydde Linné-familjen från stadens oväsen till ett stillsamt lantliv om somrarna. Världens största linneanska levande växtsamling finns på Hammarby och gör platsen unik. Här hade Linné mer utrymme för att odla och experimentera än inne i stadens trädgård. I kålträdgården odlas idag många grönsaker från Linnés tid.

Linnés lantegendom

År 1758 köpte Carl von Linné inte bara Hammarby, utan också lantegendomen Sävja. Här kunde han vara ostörd; här fick själen ro. Hit kom han för att leva lantliv, vidareutveckla teorier och skriva  avhandlingar. Det var också hit som Linné tog sin tillflykt när han kände att livet var på väg att ta slut. Idag har Sävja ett rikt kulturliv med utställningar, konserter och aktiviteter. Linnés boningshus är ett museum och på gårdsplanen finns en gammal ask som Linné planterade.

Linnés åtta stigar

Den sanna Linnéentusiasten måste vandra längs någon av Linnéstigarna. Linné vandrade ofta ute i naturen med sina studenter under den varma årstiden. De totalt åtta Linnéstigarna, som han kallade herbationer, är idag uppmärkta runtom Uppsala. Här höll Linné sin undervisning under sommarhalvåret och än idag finns flera hundra växter kvar som han visade sina studenter.

Linneuppsala.se

Vill du lära dig mer om Carl von Linné eller tipsa våra besökare om vart man hittar allt man behöver veta om Blomsterkungen och hans besöksmål i Uppsala? På linneuppsala.se har man samlat allt man vet om detta vetenskapliga geni och de bästa tipsen för ett Linné-inspirerat besök till vår stad. Det finns även ett jättehärligt blomstertest för dig som vill veta vilken blomma du är och i vilken trädgård den finns.

Mitt test visar att jag blev min favoritblomma dessutom så rätt alltså

DU BLEV RÅGVALLMO!

PAPAVER DUBIUM

Den lysande vallmon älskar att få saker i rörelse. Med dina intensiva och scharlakansröda blomblad väcker du ofta uppmärksamhet. Vallmon är lättetablerad, trivs på soliga blomsterängar och gillar att motivera andra. Entusiasm, närvaro och handlingskraft sammanfattar dig ganska bra. Du kastar dig in i saker och går sedan snabbt vidare. Det finns en särskild Linnévallmo, som Linné själv odlade i Linné Hammarby i Uppsala.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *