Det är viktigt att skydda hörseln

Människor i alla åldrar kan drabbas av hörselnedsättningar. Det kan vara medfött, eller så kan det uppstå på grund av att man befinner sig i bullriga eller högljudda miljöer. Vi har nog alla besökt konserter eller dansställen där volymen egentligen har varit lite för hög. Känslan när det ringer i öronen när man försöker sova är obehaglig, men har man tur har det inte påverkat hörseln permanent. Men i vissa fall blir det en permanent skada och då kan man få tinnitus eller nedsatt hörsel på något annat sätt.

Tinnitus orsakas ofta av att hårcellerna i innerörat har skadats genom att ha utsatts för alldeles för högt ljud. Det är större risk att få en hörselskada om man spenderar lång tid i en högljudd miljö. Människor som arbetar i en bullrig miljö måste därför ha hörselskydd på sig. 

Tyvärr kan man skada hörseln även om man är jätteförsiktig, för infektioner och den naturliga åldrandeprocessen kan också göra att hårcellerna skadas. Man kan även få tinnitus av stress, som en sidoeffekt av mediciner eller av skador på huvudet eller nacken. Även om mycket som man inte har räknat med kan hända måste man försöka ta hand om hörseln hela livet. Men hur gör man det?

Först och främst bör du gå på hörselundersökningar så fort du misstänker att din hörsel har försämrats. Jag vill tipsa om Audika.se som gör hörseltester över mellersta och södra Sverige. De har ett 30-tal kliniker och undersökningarna utförs av legitimerade audionomer. Man behöver ingen remiss för att gå dit, utan man kan själv boka in sig för ett test. Det är viktigt att vara ute i god tid för det är inte bra att gå länge med en hörselnedsättning. Dålig hörsel gör till exempel att hjärnan blir trött eftersom den hela tiden måste fokusera på vad den hör.

Ha alltid på dig hörselskydd eller öronproppar om du är på konsert eller i någon annan högljudd miljö. Om du vill lyssna på musiken ska du välja öronproppar som har reducerad dämpning. Det tar bort irriterande och skadliga ljud, men du kan fortfarande höra musik och vad människor säger till dig. 

Om du ofta använder hörlurar när du lyssnar på musik ska du vara uppmärksam. I regel är hörlurar som man har utanpå öronen bättre än hörlurar som man stoppar in i öronen. Var även noggrann med att inte höja ljudet till max. Ibland har man hörlurar i hela dagarna utan att man tänker på det – man kanske lyssnar på musik på jobbet, på gymmet och när man slappnar av hemma. Det är bra att låta öronen vila ibland, så var uppmärksam på hur ofta du stoppar i hörlurarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *