Planera inför årets utomhussäsong

Snart är sommaren här och utomhussäsongen sätter igång. Oavsett om du redan är en friluftsentusiast eller bara har en förhoppning om att spendera mer tid utomhus är det dags att börja planera inför säsongen. Samla på dig rätt utrustning, planera dina utflykter och upptäck Sveriges vildmark.

Ska du bara ut på ett kortare dagsäventyr behöver du inte särskilt mycket. Ett par bra vandringsskor, väderanpassade kläder och myggmedel kommer du långt med. Lägg till en ryggsäck med en termos och matsäck så har du allt du behöver för en dag i skogen eller vid sjön. När det är dags för en längre utflykt krävs det lite mer:

En välslipad kniv

Ska du sätta upp ett läger, fiska eller plocka svamp eller bär i skogen måste du ha en bra kniv. Det är värt att investera i en kniv som är av bra kvalitet, för du märker snabbt att det är ett av de viktigaste verktygen när du är ute i vildmarken. En bra kniv är lätt att hantera och bära med sig, samtidigt som den är vass och håller länge. Glöm inte att slipa kniven regelbundet.

Rätt väska för längre utflykter

En enkel ryggsäck duger för kortare utflykter, men för längre turer är det viktigt att du tänker efter vilken typ av väska du behöver. Det måste finnas plats med mycket utrustning, samtidigt som väskan måste vara vattentät, slitstark och sitta bra på ryggen. . En del är perfekta för fiskaren, medan andra är tillverkade för dig som ska campa ute en längre period.

En karta som du förstår

Ger du dig ut på märkta leder och områden klarar du dig med största sannolikhet utan en karta, men det är ett måste om du ger dig ut på egen hand i vildmarken. En bra karta över det område som ska utforskas är ett måste, men tänk på att studera kartan innan du ger dig ut. Markera områden som du vill vandra till, för det är lätt att bli desorienterad när du väl är ute.

Rätt sak på fötterna

Vandringskängor eller skor ska du helst köpa nu. Då har du en chans att gå in dem innan du ger dig ut i vildmarken. Ha på dem när du går på promenader eller till och med på löpbandet. Det sista du vill ha när du är ute på en långvandring är elaka skavsår. Om du ändå får det är plåster mot skavsår ett måste att ha med dig och ett par extra strumpor gör också vandringen mycket mer bekväm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *