Kungafamiljen och alla andra väljer att resa till Spanien

När regn och rusk kommer till Sverige vandrar tankarna iväg till varmare breddgrader. Tänk om man kunde få ligga på stranden igen och förlänga sommaren lite till.

På de flesta platser i Europa sjunker temperaturen under vintern och det gäller även länderna runt Medelhavet. Detta hindrar däremot inte svenskarna från att resa till Spanien och dess kringliggande öar. Landet är en av de absolut populäraste semesterdestinationerna och temperaturerna är trots allt alltid varmare där än här.

Spanien är ett väldigt varierat land och det går att besöka moderna storstäder som pittoreska småbyar. Det finns höga berg och djupa dalar samtidigt som sandstränderna i Costa del Sol är några av Europas finaste. Det går dagliga direktflyg till Kanarieöarna och Balearerna och många svenskar har faktiskt valt att bosätta sig i Spanien, både på deltid och heltid. Det är inte konstigt att det spanska språket har blivit det vanligaste tredjespråket i Sverige. Språkkurserna på vuxenhögskolor och Komvux fylls snabbt upp och det kan vara svårt att få en plats. Utbildningsföretaget Babbel har skapat en lösning. Deras språkkurser finns tillgängliga på nätet och är optimerade för att inlärningen ska ske snabbt och effektivt. Nybörjare börjar på nivå ett med grundläggande spanska ord och växlar sedan till mer avancerade nivåer för varje framsteg. Det erbjuds både läs-, tal- och skrivövningar och alla framsteg sparas i kursprofilen, som är tillgänglig både i webbläsaren och via en app. Det innebär att du kan plocka fram den portabla språkläraren när du befinner dig i Spanien och snabbt behöver ta reda på ordet eller frasen du söker. Som en ordbok som alltid finns redo till hands på resan.

Därför väljer många Spanien

Det finns flera anledningar till varför Spanien har blivit paradiset för många svenskar. Det är ingen hemlighet att de flesta åker dit för värmen, men det finns också mycket annat som lockar. Spanien är känt för sin välkomnande kultur som består av både mat, dans och musik. Kända spanska rätter som tapas, paella, pintxos och empanada har försökt att återskapas i många hem, men smaken blir aldrig densamma som på en restaurang i Andalusien eller Baskien. Flera dans- och musikstilar kommer från Spanien. Flamenco, tango och pasodoble är tre kända danser och den spanska musiken ackompanjeras ofta av en särskild gitarr med tunna nylonsträngar.

Spanien är ett land med en rik kultur och historia. Det finns mängder med konstmuseum, historiska museum och platser och det är en upplevelse att bara gå och titta på arkitekturen i städer som Barcelona, Madrid och Bilbao. Traditionerna skiljer sig i de olika regionerna och att resa mellan Baskien och Katalonien kan vara som att besöka två skilda nationer. Det är också ett modernt land och många stundeter väljer att studera på några av de 70 universiteten.

Kungligheterna väljer Mallorca

Det är inte bara vanliga svenska familjer som väljer att åka till Spanien. Det är även ett populärt resmål för den svenska kungafamiljen. Kungen och drottningen föredrar visserligen att kryssa runt i sin båt längs den franska Rivieran, men det har blivit flera resor till bland annat Mallorca. Det finns en naturlig orsak till det. Kungens systrar Desirée och Birgitta är nämligen bosatta i staden Santa Ponsa. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har besökt ön flera gånger, både för att hälsa på familjen men också för att spela golf. Golf är ett av prinsessan Desirées stora intressen och Kronprinsessan och hennes familj är vana spelare. Till och med prinsessan Estelle har börjat att ta golflektioner.

Santa Ponsa tillhör inte en av öns vanligaste turistorter men det är en omtyckt ort bland golfare. Golfbanan Santa Ponsa Golf Club har tre banor, varav en är öppen för allmänheten. De vanligaste orterna är huvudstaden Palma, Magaluf, Cala d’Or, Alcudia, Port de Soller med flera. De som vill åka till ön för värmen gör bäst i att åka på sommaren. Vintrarna är i regel milda men det kan faktiskt komma snö på det allra högsta bergstopparna. Det finns stora möjligheter till att sola och bada på öns många stränder. Det finns flera vandringsleder och möjlighet att spela alltifrån tennis till golf. Är man på kändisspaning går det att hitta både nationella som internationella kändisar. Det är heller inte omöjligt att man får en glimt av medlemmarna i det spanska kungahuset. Deras sommarresidens Palacio de Marivent ligger i Palma och under tio månader av året är det öppet för allmänheten.

Hit åker vi

Det går att ta sig till de flesta orter i Spanien utan att mellanlanda. Kanarieöarna har varit ett populärt resmål bland svenskar i flera år och det är framför allt till Teneriffa och Gran Canaria som flygen går. De som hellre vill bada i Medelhavet väljer Mallorca eller partyön Ibiza. På fastlandet är det kustremsan Costa del Sol som lockar med sina vita stränder medan storstäderna Barcelona och Madrid är två av de mest omtyckta weekendstäder i hela Europa.

Det finns som sagt flera anledningar till att åka till Spanien, oavsett tid på året och från vilken familj man kommer. Det finns något för alla.

Ett svar på ”Kungafamiljen och alla andra väljer att resa till Spanien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *