Ta en paus och ladda batterierna

Det är ofta tufft att vara egenföretagare och frilansare, och ibland är faktiskt det mest produktiva du kan göra att ta en paus och slappna av. Vi kan bli så involverade i våra hektiska livsstilar att vi faktiskt glömmer hur viktigt det är att koppla av och låta hjärnan vila. Att ta korta pauser då och då, även om det bara är fem minuter, kan ge oss energi och faktiskt också hjälpa oss att lösa ett problem.

De flesta kör på hela arbetsdagen och fokuserar på att slappna av hemma efter jobbet. Det finns många enkla och billiga sätt att få lite mer lugn i livet på fritiden. Lyssna på musik, ta en promenad, läs en bok, spela Starburst, var kreativ och skapa något, prata med en vän, träna eller ta ett varmt bad. Oavsett vad du gillar, är det viktigt att ta sig tid att göra  det.

Så påverkas vi av stress

En viss typ och mängd av stress är inte farligt. Det är nödvändigt för att vi ska kunna hantera svåra situationer i vår vardag. När vi stressar sker det fysiska förändringar i våra kroppar, vilket gör att vi kan agera snabbt om ett problem uppstår. Men om vi håller oss kvar i ett tillstånd av stress för länge kan det bli farligt.

Stress kan påverka vårt fysiska, mentala och emotionella välbefinnande. Det påverkar hur vi reagerar och hur vi uppträder. Dessutom kan det ge fysiska symtom som huvudvärk, spänningar i nacken och axlarna, yrsel och trötthet. Vi sover sämre när vi är stressade. Alla de sakerna påverkar vårt mentala tillstånd. Dessutom höjs nivåerna av hormonet kortisol, som påverkar hjärnan. Det kan resultera i att vi oroar oss, har svårt att koncentrera oss, får svårigheter att fatta beslut och att vi inte kan släppa vissa tankar. Vi kan bli irriterade, få ångest, låg självkänsla och även depression. Att vara över stressad under lång tid kan alltså orsaka en enorm trötthet.

Lär dig hantera stress

Vi kan inte alltid undvika stress, men vi kan lära oss att hantera den. Att öva på avslappning är avgörande för att hantera stress. När vi slappnar av ökar blodflödet i vår kropp, vilket ger oss mer energi. Det hjälper oss att bli lugnare och att tänka mer positivt. Dessutom blir vi bättre på att koncentrera oss, och vi får det lättare att komma ihåg saker. Avkoppling saktar ner hjärtfrekvensen, sänker blodtrycket och lindrar spänningar i kroppen. Det hjälper också matsmältningen, eftersom vi absorberar viktiga näringsämnen mer effektivt när vi är avslappnade.

Lägg till pauser i schemat, även om du jobbar hemma eller är på konferens. Schemalägg 5 minuter här och där några gånger under dagen för att ge din energinivå en boost. Här är några avslappningstekniker som är snabba och enkla att göra:

  • Fokusera på din andning.
  • Meditation.
  • Muskelavslappning (spänn och slappna av musklerna i hela kroppen).
  • Visualisering. Föreställ dig en avkopplande plats och fokusera på detaljerna.
  • Ta en kort promenad och håll fokus på det du ser i omgivningen.

Det är viktigt att hitta en avkopplande lösning som man är nöjd med, och det är viktigt att man faktiskt tar några minuter då och då för att ta hand om sig själv i en stressig vardag.

Ett svar på ”Ta en paus och ladda batterierna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *