Junibacken Astrid Lindgrens värld

Jag fick besök från Istanbul av släktingar och brukar alltid vilja ta med folk en tripp till Junibacken Astrid Lindgrens värld.

junibacken

junibacken

junibacken

Ta Sagotåget in i Astrid Lindgrens magiska sagovärld. Kliv av vid Villa Villekulla där Pippi i sommar gör entré. I vår teaterföreställning Pippi flyttar in, som spelas av en barnensemble, får ni uppleva Tommy och Annikas första, makalösa möte med Pippi Långstrump.

Lek och ta en glasspaus i vår grönskande trädgård. På vår sagolika utomhusscen sjunger och spelar ni musik tillsammans med vår ensemble i Astrids bästa band och i Bokstavsbageriet bakas och sjungs ett helt alfabet fram. Fortsätt sedan genom Barbro Lindgrens värld och upptäck Loranga, Vilda Bebin, Max och alla de andra.

VÄLKOMMEN IN I SAGANS VÄRLD

På Junibacken får barn och vuxna chansen att uppleva fantastiska saker tillsammans. De där magiska ögonblicken som är svåra att beskriva i ord, men som betyder allt för den som är där – det är dem vi ger er. Teater, sång, musik och en väldig dos fantasi och uppfinningsrikedom är våra verktyg. Vårt mål: Att väcka barns lust till läsning. Vi är ett hus fullt av upplevelser där barnboken står i centrum och vi visar vägen till magin mellan sidorna. Välkommen till Junibacken.

JUNIBACKEN – EN HÅLLBAR RESTAURANG

Vårt mål på Junibacken är att vara en medveten och en hållbar restaurang. Vi vill värna om vår planet och bevara värdefulla naturmiljöer, både levande jordbrukslandskap och ett rikt vattenliv.  Vi vill kunna glädja och mätta människor, stora som små, idag men också i framtiden.

Vi delar med oss av vårt arbete

På vägen dit vill vi kunna dela med oss av vår kunskap och medvetna val om mat, miljö och hållbarhet till våra gäster. I vår restaurang hittar du allt från en eko-märkning på kvittot till roliga fakta och skyltar på dagens klimatsmarta val. Fråga oss gärna om vårt hållbara arbete så berättar vi mer!

En del av nätverket Hållbara Restauranger

Som ett led i vårt arbete har vi valt att gå med i nätverket Hållbara Restauranger. Vi är ett flertal restauranger som är med i nätverket, där vi tillsammans samverkar för en hållbar besöksnäring. Vi arbetar utefter fem fokusområden: Mat, Ekonomi, Miljö & Klimat, Reko och Kommunikation, allt medan vi naturligtvis sätter gästens upplevelse i centrum.

I restaurangguiden på HållbaraRestauranger.se kan du följa vårt och andra medverkande restaurangers arbete inom de olika områdena.

Certifierad KRAV-restaurang

Vi är både glada och stolta för att vi från och med juni 2017 även är en certifierad Krav-restaurang. Det innebär att det totala inköpsvärdet består av godkända livsmedel, alternativt 15 av de produkter som vi använder är helt utbytta till godkända livsmedel.

Junibacken samarbetar med svenska bönder

Torkan sommaren 2018 slog hårt mot svenska skördar och svenska bönder. Det blev därför viktigare än någonsin för oss att köpa svenskt kött och svenska råvaror. Vi vill stötta det svenska lantbruket då vi värnar god djurhållning, restriktiv antibiotikaanvändning i köttproduktionen, biologisk mångfald och öppna kulturlandskap.

2019 arbetar vi aktivt med att öka vår kunskap och förståelse kring våra råvarors ursprung, bland annat genom att besöka svenska gårdar. Det vi lär oss under vägen delar vi gärna med oss av till våra gäster – för vi tror att kunskap bland små och stora leder till hållbara val för framtiden.

Samarbete med Mattias Kristiansson

Sedan mars 2018 samarbetar Junibackens restaurang med vegoentreprenören Mattias Kristiansson – grundare och chefredaktör för Sveriges första och största vegotidning, Vego. Vego är även Sveriges just nu snabbast växande mattidning. Vi samarbetar med Mattias för att inspirera barn och vuxna att våga testa nya smaker och framförallt fler gröna alternativ.

Junibackens restaurang prisas av Nätverket Hållbara Restauranger för årets hållbara meny

Juryns motivering lyder:
”Junibacken har under våren börjat erbjuda vegomat till barnen, ett initiativ vi applåderar. De är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom regelbundna svinnfikor. Junibackens meny erbjuder nu de små gästerna val av mat som inte äventyrar kommande generationers möjligheter – samtidigt som det smakar toppen. Genom en kombination av innovation och kommunikation har de lyckats skapa en meny i hållbarhetens tecken för nästa generations besökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *