Skip to content
Uncategorized

Hur utnyttjar du din semester?

Njut av naturen i sommar

Sommaren är äntligen här! Nu gäller det att utnyttja det och verkligen njuta, så att man inte på hösten ser tillbaka och inser att man spenderade nästan hela sommaren med att sitta inne och titta på TV. Här kommer några tips på vad du kan hitta på när du tar dig ut i naturen i sommar!

Gå eller jogga

Detta är ett av de enklaste sätten att komma ut och njuta av naturen. Ta helt enkelt en promenad i ditt kvarter, i en närliggande park eller ta dig till ett vandringsspår. Vill du ha mer motion ut av det och en lite större utmaning, gör det till en joggingtur eller springtur. Se bara till att inte göra allt inne bland gråa byggnader i stan – låt sinnena få njuta av naturen du passerar, som träd, växter och djur.

Åk och fiska

En klassisk aktivitet, både i Sverige och i många andra delar av världen, är att åka och fiska. Om du vill ha en stund för dig själv vid en sjö eller vid havet är det ett utmärkt tillfälle att suga in naturen och bara njuta av stunden. Men det kan också vara ett utmärkt tillfälle att ha med barnen eller din partner och spendera kvalitetstid tillsammans med dem, samtidigt som solen reflekteras i det stilla vattnet. För att hitta bra utrustning och göra dig redo inför fisketuren kan du titta in på Fishline.

Gå på vandring

Det finns många ställen du kan vandra på – parker, vandringsleder, naturreservat. Skillnaden från en vanlig promenad är att det är en längre tur som definitivt tar dig ut bland grönskan i naturen. Ta på dig bekväma kläder, se till att ha med vatten och kanske lite snacks, och ge dig ut i det gröna. Vandring innebär ofta uppförsbackar, så det är bra motion också. Du hittar de flesta vandringsleder i Sverige på vandringsguiden.

Andra ställen man kan få en perfekt vandring på är i Norrland runt höga kusten nära hotellet som Kung Carl Gustaf var och invigde för ca 15 år sedan. Norrland har sina smultronställen bl.a även i häxberget mellan Kramfors och Härnösand där man brände häxor en gång i tiden. Glöm inte att klä dig varmt med bästa jackor och ytterkläder.

Plocka frukt

Säsongen avgör vad du kan plocka, men det finns mer än bara äpplen på hösten. Du kan plocka bär eller frukter som växer under sommaren. Hitta en odling nära dig, eller gå bara ut i skogen och se vad du hittar. Se till att du har koll på vad du plockar bara, så du inte får i dig några giftiga bär. Så länge du inte gör det kommer du nästan garanterat ha en härlig naturupplevelse med en massa grönt omkring dig.

Ett annat alternativ är att se om det finns en bondgård i din närhet som säljer egna frukter och grönsaker och ta en sväng till dem.

Utnyttja din trädgård

Om du har en egen trädgård, dra nytta av den. Plantera egna växter och grönsaker och pyssla om dem, så får du vara utomhus i solen samtidigt som ditt hem blir finare, vilket kommer att öka ditt välbefinnande i allmänhet.

Du kan också campa med familjen i din trädgård. Har du ett tält, sätt upp det bakom huset. Annars kan ni bara ligga ute i sovsäckar med stjärnhimlen som tak. Undvik att ha med elektroniska prylar, utan njut istället av lugnet och stillheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *