Den småländska staden från 1200-talet

Jönköping är Sveriges tionde största stad här bor omkring 95,000 invånare och här finns omkring 12500 studenter, kanske är du intresserad av att hitta Hyresbostad i Jönköping, eller bara veta mer om staden, då ska du absolut fortsätta läsa det här.

Den äldsta informationen om staden går tillbaka ända till 1270-talet. I staden finns det därför mycket äldre arkitektur, bland annat den ståtliga Sofiakyrkan från 1888, det fina rådhuset och stora hotellet från 1860-talet. Många torg och gator är också äldre med fin gammal arkitektur, bland annat Hovrättstorget med den välkända fontänen, Krönikebrunnen från 1600-talet.

Jönköping är ofta känd för sin gamla tändsticksfabrik som grundades på 1850-talet, här skapades säkerhetständstickan som är den tändsticka som vi och hela världen använder sig av idag. I Jönköping kan man besöka ett av världens tre tändsticksmuseum, här kan man ta del av gamla fotografier, berättelser och titta på maskiner som använts. Museet är beläget i en träbyggnad från 1840-talet.


På Jönköpings Läns museum mitt i centrum kan man ta del av andra fina och spännande verk och utställningar. Du kan också besöka Gränna museum som erbjuder en spännande utställning om polarhistoria, bland annar S.A. Andrées expedition till nordpolen 1897, här finns Sveriges största samling med polar historiska föremål. I Jönköping finns också Österängens konsthall här kan alla barn varje söndag kostnadsfritt testa på att skapa egen konst med guidning av en konstpedagog.

För den kulturintresserade finns även Gunillaberg att besöka, här kan man ta del av både fina konstverk och vacker trädgård och natur.

Vill du gå på ett spännande äventyr kan du ta dig till Fladdermus museet i Taberg, här går man på guidade turer i en grotta med ficklampa tillsammans med hundratals fladdermöss.
I Taberg kan man också besöka det som Carl Von Linné kallade för, ‘’Smålands mirakel’’. I Taberg finns ett 343 meter högt berg där du kan ta del av fantastisk utsikt, guidade turer och en trevlig restaurang på toppen. Utöver Taberg naturreservat finns också 9 andra naturreservat i staden, i Bondberget kan man gå trevliga promenader och på vintertid kan man åka längdskidor och utförsåkning. Längs Domneån finns mycket växtlighet och här är det tätt med bävrar och älgar. Dumme mosse är ett stort våtmarksområde men här finns också handikappanpassade stigar. Huskvarnabergen erbjuder både skidåkning, vandring och fruktgårdar. Dessa är några av de 10 naturreservat som finns att upptäcka och njuta av i Jönköping.

Jönköping erbjuder inte bara arkitektur, kultur och natur, här anhålls också två gånger varje år världens största e-sports festival, dreamhack. Här kommer människor från hela världen för att spela, titta på tävlingar och ta del av föreläsningar och konserter. 2013 var det 17.000 uppkopplade datorer på Dreamhack.

Jönköping är mysigt och det ovannämnda är bara några av det saker som går att upptäcka och göra i Jönköping, så vare sig du letar efter en hyresbostad i Jönköping eller bara vill dit på besök så kommer du nog absolut trivas under din tid i Jönköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *