Eurovision 2019 i Tel Aviv

De flesta svenskar har hört talas om Eurovision Song Contest, och på lördag den 18:e maj är det dags för årets stora final. Det är en stor tävling och gala för sångare och låtskrivare, och tävlingen har hållits varje år sedan starten 1956.

Tävlingen har utvecklats från en musiktävling i den populära San Remo-festivalen i Italien. Där hölls varje år en festival med en årlig musiktävling, som sedan utvecklades till ett världsomspännande event som ses av miljontals människor. Tävlingen är öppen för de flesta europeiska länder, samt oftast även några övriga inbjudna länder, bland annat Australien.

ESC, Eurovision Song Contest, eller kort och gott Mello för många svenskar, har blivit ett fenomen. Det finns många tävlingar och talangjakter för sångare och artister, men det finns inte någon som är större än Eurovision Song Contest. På lördag kommer ungefär 200 miljoner tittare världen över att följa tävlingen på TV eller via livesändningar online. Sångare, låtskrivare och dansare i hela Europa har som sin största dröm att nå till finalen, och för den som vinner tävlingen kan livet komma att förändras över en natt. Många artister startar sin karriär med en enda dröm: Att någon gång få stå på scenen i den stora finalen och vinna folkets röst.

Årets final

I år är det den 64:e gången musiktävlingen hålls. Denna gång arrangeras tävlingen av i Tel Aviv, eftersom förra årets vinnare var från Israel. Då var det Netta Barzilai som vann med sin roliga låt “Toy”, en slags hyllning till metoo-rörelsen. Vi kommer att höra 26 bidrag på lördag. Värdlandet Israel är automatiskt kvalificerade, samt även de fem länder som kallas “The Big Five”; Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike och Italien.

De övriga 20 länderna som medverkar blir de som vinner sina respektive semifinaler. Nu i dagarna hålls två semifinaler med 17 respektive 18 medverkande länder, och 10 från varje semifinal går vidare till finalen. Innan semifinalerna grupperades de medverkande i två grupper, baserat på deras röstningsmönster. Sedan lottade man vilka länder som skulle möta varandra i respektive semifinal. Man gör på så sätt för att undvika att grannländerna röstar på varandra, och för att det ska bli så rättvist som möjligt.

En dröm för artister

De som har turen att vinna Eurovision Song Contest hamnar i gott sällskap bland tidigare vinnare, till exempel Celine Dion och ABBA. På söndag kommer hela världen att känna till vinnaren, och någons allra största dröm kommer att gå i uppfyllelse.

Eurovision har sänts på TV varje år sedan tävlingen startade år 1956. Det innebär att det är den längst löpande årliga internationella tv-tävlingen, och dessutom även en av världens äldsta musiktävlingar. Men det är inte bara artisterna som kan ta del av spänningen och dramat i Tel Aviv 2019. Hur många är det inte som satsar på vem som kommer att vinna, eller åtminstone slår vad med sina vänner och kollegor? Kanske din dröm också slår in, om du väljer rätt vinnare.

Dagarna efter tävlingen brukar det stora samtalsämnet vara om huruvida rätt låt vann, och vilken som borde ha vunnit. Den lyckliga vinnaren kommer att utses på lördag kväll dels genom röster från TV-tittare i hela Europa, samt av en jury från varje medverkande land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *