Så får du arbetsgivare att vilja anställa just dig

Du kommer nu att få fem väldigt kraftfulla insikter om hur hjärnan fungerar. Du säljer in dig själv såsom du säljer in en produkt. Så om du lyckas sälja in en produkt så kommer du definitivt kunna sälja in dig själv.

Princip 1: Finslipa det personliga brevet

Det kanske viktigaste momentet för att övertyga en arbetsgivare att anställa just dig är att få till ett perfekt personligt brev. Ett personligt brev är oftast din första kontakt med den potentiella arbetsgivare och ger dig möjlighet att visa upp dina erfarenheter och styrkor.

Det viktigaste att tänka på när du skrivet ditt personliga brev är att anpassa den efter varje arbetsgivare. Du kan utgå från en mall, men sedan tweaka brevet beroende på vilken anställning du ansöker. Ska du söka ett jobb som exempelvis receptionist behöver du lyfta fram dina service-erfarenheter. Ska du däremot söka ett jobb inom försäljning behöver du lyfta dina sälj-kunskaper.

Princip 2: Ömsesidighet – det du ger är det du får tillbaka

När du ger något först, kommer mottagaren att få en känsla av att stå i skuld till dig. Det ökar chansen att de säger ja till dina framtida förslag. Vi människor är djupt programmerade att ”bjuda tillbaka”.

 

Det finns tre sätt att använda den här principen på ett effektivt sätt:

1. Ge något först – och de känner att de står i skuld till dig

2. Ge något exklusivt – som hjälper dem att känna sig speciella

3. Ge något personligt – som de verkligen känner kommer från dig.

I ett experiment jämfördes mängden dricks som servitörer fick beroende på hur många godisbitar de gav till restauranggästerna när de lämnade notan. I genomsnitt fick de servitörer som bjöd på en godisbit 3,3 % mer i dricks än de som inte gav bort godis. Men de som bjöd på två godisbitar fick 14,1 % mer i dricks. Inte nog med det, de servitörer som väntade en stund med att ge den andra godisbiten, och därigenom förstärkte »dubbelgåvan«, fick hela 23 % mer i dricks.

Detta kan också för din del innebära att du kanske borde köpa något gott och ta med till din arbetsgivare så ni kan fika tillsammans medans intervju pågår.

Princip 3: Sociala bevis – vi gör som andra människor gör

Forskningen visar att vi litar mer på det som är populärt och ”godkänt” av andra. Om du ska gå ut och äta, väljer du restaurangen som är full med folk, eller väljer du hellre den som är tom?

Av erfarenhet vet man att restauranger som är fulla har god mat och att maten är färsk. En restaurang som är tom kanske serveras kött som har passerat bäst före datum. Detta är något jag aldrig vill riskera.

Princip 4. Gillande – vi gillar att säga ”ja” till människor vi gillar

Chansen att vi ska säga JA ökar om den som frågar är någon vi gillar. Och vilka gillar vi? Det kan vara din bästa vän, men lika gärna en komplett främling som vi attraheras av. Det förklarar varför vi tror på rekommendationer från våra vänner, likväl som det våra favoritartister rekommenderar.

Se då därför till att den som intervjuar dig också tycker om dig. Så hur ska du då få personen att tycka om dig? Jo genom att härma personens kroppsspråk för undermedvetet så gillar vi folk som är lika oss

Och vad får oss att gilla andra människor, enligt forskningen?

– Fysisk attraktion

– Att vi är lika på något sätt. Bete dig som en vän och inte som ett varumärke. Visa att du kan relatera till kunderna och att du förstår dem.

– Kontakt och samarbete – att vi har samma värderingar som våra kunder. Inget bygger förtroende och gillande lika mycket som teamwork.

– Komplimanger

Har du tänkt på att vi förlitar oss på auktoriteter och experter

Vi följer gärna människor som verkar veta vad de gör, speciellt inom områden där vi själva inte är experter. Det är därför du ofta ser rubriker som ”forskningen visar” eller experter säger”. Du själv kan också när du presenterar dig referera din kunskap till vad andra experter säger. Sedan beror det på vad det är för jobb du söker.

Vad du än gör snälla var välklädd när du går på anställningsintervju

I en amerikansk studie lät forskare en 31-årig man gå mot röd gubbe på ett trafikerat övergångsställe. I hälften av fallen var han klädd i typiska arbetskläder, i andra hälften bar han en nypressad kostym och slips. Experimentet räknade hur många människor som följde efter mannen över gatan. Det gav alltid samma resultat: Ungefär tre gånger så många följde efter kostymen än efter arbetskläderna. För vi litar mer på folk som är välklädda.

Ännu större effekt får du ifall du kombinerar en kostym med en schyst lyxklocka. Det kan verka ytligt men klockan är en statussymbol och många bedömer dig efter vilken klocka du bär. Det här gäller framför allt ifall du ska söka toppjobb, där klockan är en symbol på hur framgånsrik du är. Som tur är behöver du inte investera en förmögenhet på klockan. Det finns flera siter som säljer begagnade lyxklockor som exempelvis Chronoexpert och Sefina.

Princip 6: Sällsynthet – det som är svårast att få värderar vi mest

Hjärnan gör antagandet att det som är svårt att få tag på, också är bättre än det som vi lätt kan hitta. Hjärnan länkar tillgänglighet till kvalité. Du kan lära dig att trigga igång kundernas känsla av att något är otillgängligt genom att tänka:

– Först till kvarn… – Det finns bara ett fåtal och det kommer inte in nya. (Din arbetsgivare ska också känna först till kvarn med dig. så du bör säga att du har fått fler jobberbjudanden)

– Tidsbegränsning – Något är bara tillgängligt under en viss tidsperiod. Säg till din arbetsgivare att ett visst datum så måste de höra av sig annars går du vidare till någon som vill ha dig som anställd.

– Engångshändelser – Exempelvis att ha engångsevenemang. Eller som H&M som har en viss kändisdesigner under en viss period. Säg att det är första gången du söker just ett sådant jobb.

– Använda konkurrens – Vår vilja att ha något mer ökar bara för att andra vill ha det, och det utnyttjas ofta genom auktioner eller budgivning.

När British Airways annonserade att de skulle sluta flyga Concorde mellan London och New York, gick försäljningen i taket. Inget hade förändrats i servicen eller kostnaden, enda skillnaden var att tillgången plötsligt minskade radikalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *