Kunglig anknytning ett fynd jag hittade på loppis

Är ni som jag älskar att gå på loppis och olika marknader med second hand anknytning? Speciellt de som är längst små vägarna har de bästa fynden.

Nu ska jag berätta om en sann historia som hände mig när jag besökte en liten loppis år 2011 längs en väg. Det var jag och två av mina dåvarande väninnor som åkte runt och letade efter roliga fynd. Vi såg då ett mycket litet loppis som hade mycket trams. Ändå ville jag kolla ordentligt eftersom vi hade åkt så långt. Jag orkade inte leta så jag frågade expediten direkt om det fanns något udda som hade hört till någon kunglig person eller någon annan inom samma krets.

Hatten jag bar på hattparaden i Stockholm tillsammans med drottning Silvias modist. Genom dödsbo kan du också få hjälp om du behöver det.

Hon berättade då att hon faktiskt hade något som hade tillhört någon inom den närmaste kretsen till vår kung Carl Gustaf. Hon hade nämligen en hatt man bar i riksdagen som var från ca 1912 och den hade då tillhört Noppes farfar som båda heter Lewenhaupt i efternamn. Noppe dog ju som ni säkert minns för några år sedan och var kungens bästa kompis.

Jag betalade då 400 kr för den hatten och tänkte att jag hade gjort ett ordentligt fynd. Flera år senare tog jag den till en känd aktions som brukar sändas på tv. De värderade hatten till endast 1000 kr. För mig var det inte mycket pengar så jag beslutade mig för att ta kontakt med Noppe. Jag vände då mig till en gemensam bekant vi båda har nämligen Maria Therese som i sin tur kontaktade Noppe. Jag berättade inte vad det handlade om utan att jag hade något som tillhörde hans farfar. Sagt och gjort Noppe hörde av sig till mig och frågade mig vad det var jag hade hemma som hade tillhört hans farfar. När jag skrev att det var en hatt så skulle vi höras av och träffas. Månaderna gick och sedan helt plötsligt läste jag om honom i Aftonbladet att han hade hittats död i vattnet.

Nedan värdering av Noppes farfars hatt

Jag slängde till slut den här hatten för tydligen var det inte så värdefullt för Noppe heller eftersom det tog sådan tid för honom att höra av sig åter. Denna hatt hade de fått från ett annat slott som inte tillhörde Lewenhaupt familjen. Någon i det slottet hade dött och de sålde allt som dödsbo vidare. Så just genom dödsbo kan man hitta massor av fynd om man senare besöker olika loppis som jag gjorde.

Ibland funderar jag på om jag gjorde rätt i att slänga den för kanske Noppes barn skulle vara mer intresserad av den. Jag hade inte någon avsikt att sälja den absolut inte utan ville ge den som en gåva tillbaka till familjen Lewenhaupt. Jag skulle aldrig sänka mig till den graden och ta betalt för något sådant. Jag är glad när jag kan göra andra människor glada och jag tror att allt man gör kommer tillbaka till en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *