Mer än tur bakom framgång

Alla känner vi någon som verkar ha mer tur än andra. Eller som kanske tvärtom har mer otur än andra och verkar råka ut för diverse tråkigheter. Men är det verkligen turen, eller snarare slumpen som styr allt det där?

Vad är tur? Definitionen kan variera, men ofta innebär det att man får något positivt utan att ha gjort något speciellt för det. Otur bör då vara att man inte får något positivt trots att allt pekade på att det var du som skulle få det. Det ligger oftast mycket mer bakom framgång och bakslag än så och mycket handlar om personens inställning och vilja.

Attityd och visualisering

Det är inte säkert att de som verkar ha mycket tur själva tycker att de har de. De har en helt annan inblick i om det ligger hårt arbete och nedlagd tid bakom deras framgång, oavsett vad det är. Forskaren Richard Wiseman hävdar att tur handlar om attityd. De som verkar ha mer tur har en bredare syn på livet och kliver gärna utanför sin trygghetszon för att utforska omvärlden. De träffar därför fler personer och försätter sig i situationer som kan leda till något positivt. De som upplever att de har otur trampar troligtivs i samma banor och bryter väldigt sällan sina mönster. En liknande jämförelse kan göras till attraktionslagen. Genom att fokusera och rikta din energi på det du vill uppnå eller få, desto mer kommer du att få av det. Samma sak gäller tvärtom. Bitterhet och att rikta sin energi på otur kommer att resultera i det.

Med det sagt ska man inte säga att det inte finns något som heter tur och otur. Ibland drar vi vinstlotten och ibland går bussen sönder på väg till arbetsintervjun.

Viskeplighet, önskan och tur

Vidskeplighet är nära förknippat med tur. Detta ser man ofta hos idrottsmän och spelare. Tärningsspelare blåser gärna på sina tärningar innan de kastar dem, för att det sägs ge tur, och den som spelar på online  knackar kanske ett par gånger i bordet innan de startar en spelautomat eller ett jackpottspel. Kanske snurrar man ett varv på mobilen är man spelar på mobilversionen. Kända idrottare brukar ofta ha med sig en maskot i träningsväskan, eller genomför en viss procedur innan en tävling. De har också en stark mental styrka, och man kan se hur de vid startskottet visualiserar sitt mål.

Dessa maskotar, visualiseringar och procedurer har en positiv inverkan. De kanske inte ger med sig tur i sig, men de hjälper till att stärka självförtroendet. De gör att spelaren eller personen kan slappna av och fokusera mer på uppgiften som ligger framför dem. Deras framgång kan även vara utkomsten av hårt arbete tillsammans med ett långt och tydligt önskande.

Vad kan man göra för att få mer tur? Gör det bästa av alla chanser du får. Visualisera dina mål och lägg din energi på att ta och önska dig dit. Förstå ditt eget ansvar och kom ihåg att ditt mål och önskan kanske inte kommer till dig som du hade förväntat dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *