Svenskt kungligt skapande

Svenska företag är kända över hela världen för sin kvalitet och för sin hållbarhet. Och vissa har en extra kunglig touch. Prins Carl Philip är mer än bara Sveriges prins och en snabb bilförare. Han är även designer och formgivare och en mycket hyllad sådan.

En prisbelönt prins

Att vara en mångsysslare brukar ha en negativ klang, men inte när det gäller prins Carl Philip. Han har nämligen lyckats bemästra allt han tar för sig, vare sig det är att köra bil eller formge möbler, porslin och kläder. Hans första designpris vann han under tiden han studerade på Rhode Island School of Design i USA. Tävlingen gick ut på att skapa det bästa grafiska utseendet för museet Martha’s Vineyard Museum, och prinsen, som skickade in sitt bidrag under pseudonym, vann den hårda kampen. Efter sina studier fick han i uppdrag att skapa ett helt designprogram för museet som sedan använde det i sin marknadsföring. Prinsen sa att det var en ära att vinna priset och att det gav hon inspiration att fortsätta att arbeta kreativt.

Efter sin studietid startade han designföretaget Bernadotte & Kylberg tillsammans med kompanjonen Oscar Kylberg. De har tillsammans formgett både sängar, jackor, vinglas, mattor, glasögon, jackor och ja, faktiskt ännu fler saker. Sängarna, eller snarare sängöverdraget, designade duon för företaget Hästens, som är kungliga hovleverantörer. Nyligen släppte de en serie med ljuslyktor i samarbete med företaget Skultuna, som också de är kungliga hovleverantörer. Serien kallas för Infinity och består av runda ljuslyktor i olika storlek och färg, som ger ett mjukt och behagligt ljus. Duon hyllades nyligen i den prestigefyllda tidningen Architectural Digest.

Produkter och tjänster med en kunglig touch kommer däremot inte bara från kungliga skapare. Mr Greens nya lojalitetsprogram och  är framtaget för att ge inbjudna spelare ett extra omhändertagande med en privat conciergeservice och skräddarsydda kampanjer. Det tidigare prisbelönta företaget är återigen nominerade till nya priser, och de är bara ett exempel på framgångsrika svenska företag.

Hyllade svenska företag

Historiskt sett har det gått mycket bra för svenska företag, varav IKEA och H&M är två av de största. Flera relativt nytillkomna företag har också lyckats ta den nationella och internationella marknaden med storm. Nyligen hyllades skånska Oatly av affärssajten Fastcompany som ett av världens mest innovativa företag framför giganter som Apple, Twitch och Alibaba. Det ovannämnda svenska spelbolaget Mr Green är nominerat i tre kategorier till Award som hålls i mars. Det är i kategorierna hållbarhet, kundnöjdhet och ledarskap som de kommer att tävla i. Samtidigt förutspås musik- och podcasttjänsten Spotify att bli nästa stora Netflix.

Däremot är det inte bara en svensk tradition som prins Carl Philip för vidare med sitt skapande. Det är även något av en familjetradition. Sigvard Bernadotte, tillika kungens farbror, öppnade designstudion Bernadotte Design 1964 och var konstnärlig ledaren för Georg Jensen i Köpenhamn under 40- och 50-talet. Han är en av Sveriges mest kända formgivare och arbetade, precis som prinsen, med att skapa precis allt, från gräddkannor till konservöppnare, skålar och glas.

Det rinner en konstnärlig ådra hos den svenska kungafamiljen. Vem vet vilka nya idéer som väntas komma från de nya prinsarna och prinsessorna, och inte minst det svenska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *