Skip to content
Uncategorized

Kunglig motorsport

Ett nytt år betyder många saker och för de som är sportintresserade betyder det starten på nya säsonger, eller kanske fortsättningar efter ett långt juluppehåll. I kungafamiljen vänds troligtvis blickarna mot racingbanorna som finns runt om i landet och resten av världen. Alla väntar på att höra om Prins Carl Philip kommer att sitta bakom ratten i år igen.

Förra året ställde Carl Philip upp i klassen Swedish GT, där han körde tillsammans med en av Sveriges bästa racerförare, Thed Björk. Förra året körde de för Lotus Cyan Racing och det var första gången som de två förarna körde för stallet. Efter en riktigt bra säsong slutade teamet på en andraplats, vilket var stort för stallet som inte hade ställt upp i klassen tidigare. Hur det kommer att bli i år har det däremot inte kommit några nyheter om. STCC har presenterat schemat för året och man kommer att köra en tävling mer än året innan. Premiären kommer att hållas i maj i Skåne och strax innan midsommar kommer man att köra ett midnattsolslopp upp i Skellefteå – vilket troligtvis kommer att vara magiskt att både köra i och titta på.

Huruvida prinsen kommer att ställa upp och tävla igen återstår att se. Det har inte kommit några nyheter från hovet och Lotus har inte gått ut med sina planer för året. Men det är fortfarande tidigt och fler nyheter kommer säkert att komma under våren. Pappa kung Carl Gustaf skulle säkert gärna se prinsen köra i år igen. Han sågs flitigt på banorna förra året och flera gånger var han inne och inspekterade bilarna i depån. Motorintresset går verkligen i familjen Bernadotte, och även prinsessan Sofia sågs vid några tillfällen tillsammans med prinsarna Gabriel och Alexander, som hejade på sin pappa.

En riktig bilsportsnation

Vänder man blicken ut mot världen och andra motorsporttävlingar hittar man flera duktiga svenskar. Sverige har flera gånger hyllats som en av de bästa motorsportsnationerna och det är ofta man hittar svenskar på prispallen. I rallycross tog Johan Kristoffersson VM-guld förra året och på andraplatsen kom en annan svensk i form av Mattias Ekström. Däremot gick det inte lika bra för Sverige i Formel 1. Marcus Ericsson lyckades inte köra tillräckligt bra för att få förlängt kontrakt med stallet Sauber.

Det är ett spännande år som väntar för svenska motorentusiaster. Och även om vi inte kommer att få se någon kunglig förare bakom ratten kommer man säkert att kunna se dem på racingbanorna. Vare sig de är i Sverige eller i Monte Carlo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *